Vitale leefomgeving

Klimaatadaptatie

Klimaatbestendig wonen en werken in 2030

Het klimaat verandert. Wereldwijd. Het is een gevolg van de opwarming van de aarde door de toegenomen uitstoot van broeikasgassen. De gevolgen van klimaatverandering worden ook in Noordoost-Brabant steeds zichtbaarder.

We hebben te maken met steeds extremere weersverschijnselen, wateroverlast door fikse buien en hete zomers. Minder direct zichtbaar, maar even ingrijpend, zijn de dalende waterstanden van rivieren en in natuurgebieden. Op hoge en droge (zand)gronden dreigt daardoor een tekort aan water voor de landbouw.

 

Gevolgen beperken

Voor een goede toekomst voor inwoners en bedrijven, richten we onze samenleving in op het veranderende klimaat. Dat heet ‘klimaatadaptatie’. Want de gevolgen van klimaatverandering zijn niet allemaal te voorkomen. Wel kunnen we ze zoveel mogelijk beperken.

Omdat klimaatverandering niet ophoudt bij de gemeentegrenzen zetten gemeenten en waterschappen hier samen de schouders onder. Samen ontwikkelen we richtlijnen over hoe om te gaan met klimaatverandering. We realiseren onder andere slimme beeksystemen voor wateropslag- en afvoer en meer groen in de stad. Met ondernemers en kennisinstellingen werken we aan bodemverbetering, nieuwe productiemethoden in de landbouw, en klimaatadaptieve bedrijventerreinen. Ook vergroten we het klimaatbewustzijn van de inwoners.

 

Klimaatbestendige regio
De maatregelen voor klimaatadaptatie raken aan andere regionale opgaven zoals veiligheid, de transitie van de landbouw en de energietransitie. Door ook op die gebieden samen op te trekken, werken we aan een klimaatbestendig Noordoost-Brabant. Begin 2025 wordt een nieuwe programma Klimaatadaptatie gelanceerd.

 

Verantwoordelijk portefeuillehoudersoverleg
Poho Duurzame leefomgeving

Rapporten en infograhics