“Als het in de Peel kan, kan het overal”
25 juli 2024

Op weinig plekken in het landelijk gebied in Nederland komen zoveel ingewikkelde vraagstukken bij elkaar als in De Peel. De ruimte is er schaars voor maatschappelijke uitdagingen als landbouw, natuur, klimaat, energie en wonen. Op 3 juli jl. gingen direct betrokkenen tijdens het Zomerpeelcafé in Deurne met elkaar in gesprek over mogelijke oplossingen.

delen

De bijeenkomst vond plaats in kader van NOVEX De Peel. In dit programma steken het Rijk en de regionale overheden de koppen bij elkaar om oplossingen te vinden voor de vraagtukken in het Peel-gebied. “Als het in de Peel kan, kan het overal!” stelde een enthousiaste Mark Roscam-Abbing, directeur-generaal Landelijk Gebied en Stikstof bij het ministerie van LVVN, bij de opening van het event. De ontwikkelingen in de Peel worden volgens de DG met veel belangstelling gevolgd in Den Haag.

Vurige dialogen

In het Zomerpeelcafé kwamen enkele honderden stakeholders bij elkaar; ‘boeren, burgers en buitenlui’. Een middag van vurige dialogen over landbouw, natuur, leefbaarheid en energie, nieuwe ontmoetingen, kennisdeling, inspirerende betogen, scherpe discussies, zinnenprikkelend theater en informatieve wandelingen in het Leegveld. 

 

 

"We moeten er samen uitkomen"

“Ik hoor vandaag veel emotie, maar dat kan niet anders, want er staat veel op het spel voor De Peel,” opende stuurgroepvoorzitter NOVEX De Peel Mario Jacobs het tafelgesprek met landbouworganisaties ZLTO, LLTB en LAJK, werkgeversorganisatie VNO-NCW, de Limburgse milieufederatie en Natuurmonumenten. “Het is goed dat we elkaar in de ogen kijken. We moeten er samen uit zien te komen, want er is maar één Peel!”

Mark Roscam-Abbing (links) en Mario Jacobs (midden) aan de centrale tafel

Eén verhaal

Hendrik Hoeksema van ZLTO complimenteert de overheden dat ze tot één gezamenlijk toekomstperspectief zijn gekomen, maar maakt daarbij direct een scherpe kanttekening. “We hebben hierover nog onvoldoende het gesprek met de hele streek gevoerd. Het gaat ook over de toekomst van bedrijven, over mensen die geen woning kunnen vinden.” Mario Jacobs: “Als overheden krijgen we vaak het verwijt dat we niet duidelijk zijn of elkaar tegenspreken. Dat willen we doorbreken door als overheden één verhaal op tafel te leggen, als start voor het gesprek. En dat gesprek blijven we ook na vandaag voeren; er is ruimte om samen te kijken naar oplossingsrichtingen.”

Ga voor het volledige verslag en de foto’s van het Zomerpeelcafé naar de website van NOVEX De Peel

Floris Alkemade leest zijn column voor tijdens het Zomerpeelcafé.

Van wie is de Peel?

Voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade ging op zoek naar het antwoord op deze vraag. Tijdens het Zomerpeelcafé sprak hij een inspirerende column uit en kwam aan het eind tot de volgende conclusie: “Uiteraard behoort de Peel toe aan degenen die na een eeuw van ontginningen er nu in slagen om het streven naar een brede welvaart op een ander spoor te brengen. Aan degenen die de natuur weer in balans weten te brengen met dit industrieel agrarische landschap. Aan degenen die erin slagen om het sociale weefsel van de gemeenschappen weer van binnenuit te laten groeien.”
Lees hier de volledige column van Floris Alkemade. 

 

RNOB

NOVEX De Peel is een samenwerking van twee provincies (Noord-Brabant en Limburg), vier regio’s van samenwerkende gemeenten, drie waterschappen en meerdere ministeries die als één overheid samenwerken aan een duurzame en toekomstbestendige inrichting van de Peel. Hoe deze partijen dit doen en wat ze met elkaar willen bereiken, is vastgelegd in het Ontwikkelperspectief 2050. RNOB is één van de partners van NOVEX de Peel.