Integrale aanpak
Linda is sinds september 2022 werkzaam als beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit bij de gemeente Maashorst. Binnen het RNOB programma Klimaatadaptatie is zij projectleider Kansendialogen. Het idee van de workshop kwam voort uit een persoonlijke zoektocht. “Klimaatadaptatie is een complexe opgave”, licht Linda toe. “Het veranderende klimaat heeft impact op een divers aantal taken van de overheid. Die liggen op verschillende tafels: binnen de gemeente zelf, bij de waterschappen, in de regio, provincie én bij het Rijk. Hoe brengen we dat allemaal samen? En hoe zorgen we ervoor dat we concrete stappen kunnen zetten?”
Dezelfde basiskennis
Klimaatverandering houdt niet op bij de gemeentegrenzen; dat geldt dus ook voor klimaatadaptie. Daarom is het goed dat gemeenten en waterschappen samenwerken, vindt Linda. Met als doel: een toekomstbestendige, gezonde en fijne leefomgeving. “Een goede samenwerking vraagt om dezelfde basiskennis. Wat is klimaatadaptatie, wie doet wat in de regio en hoe is dat georganiseerd? Welke maatregelen kun je als gemeente nemen, en wat gebeurt er al? Ook ga je zelf aan de slag met mogelijke oplossingen. Daar gaan deze workshops over.”
De workshops trokken een mooie mix van mensen en disciplines. Van collega-klimaatambtenaren tot stedenbouwkundigen en vertegenwoordigers van het sociaal domein. “Door middel van inzichten in beleid, dilemma’s rond financiering en prioriteiten, en interactie met andere betrokkenen, ontdek je welke rol jij en je organisatie kunnen spelen bij zowel de ruimtelijke transitie als bij gedragsverandering. Aan de hand van inspirerende beelden en praktijkvoorbeelden leer je anders kijken naar collega’s, de openbare ruimte, en de balans tussen ambitie, haalbaarheid, en lange-termijnplanning.”
Beeldenbank
Linda is er trots op dat klimaatexpert Thomas Klomp aan de workshops meewerkte. “Hij beschikt over een indrukwekkende beeldenbank om klimaatverandering zichtbaar te maken. Je gaat ook zelf met foto’s aan de slag. Beelden vormen een krachtige manier om aandacht aan het thema te geven en de urgentie voor klimaatadaptatie duidelijk te maken.
Rol van gemeenten
Op de vraag wat rol van gemeenten is bij klimaatadaptatie, antwoordt Linda: “Als gemeente heb je invloed op de inrichting van de openbare ruimte en de afspraken die we met betrokken partijen maken, zoals bij hittebestendig bouwen. Tegelijkertijd hebben we de rol van ‘bewustmaker’. Klimaatadaptatie vraagt niet alleen om fysieke aanpassing maar ook om gedragsverandering.”
Bij regionaal samenwerken draait het vooral om goede communicatie en elkaar weten te vinden, vindt Linda. “Ook bijvoorbeeld tussen de werkregio’s en RNOB. Deze workshops maar ook andere vormen van kennisdeling dragen daar in belangrijke mate aan bij.”
Hoe verder?
De deelnemers zagen de workshop ook als kans om hun netwerk te versterken en zien graag dat de workshops op een bepaalde manier een vervolg krijgen. Linda: “Klimaatadaptatie is geen verplichte opgave met een directe financiële impuls. Ik kom steeds meer collega’s in de regio tegen die dezelfde vragen hebben als ik. De behoefte aan kennisdelen en samenwerken is groot. Ga dus vooral niet in je uppie het wiel uitvinden.”
Neem voor meer informatie over de workshops of het project Kansendialogen contact op met Linda van der Zee: duurzaam@gemeentemaashorst.nl. Meer weten over het RNOB programma Klimaatadaptatie? Neem dan contact op met Joris Slotboom: joris.slotboom@rnob.nl.
Nieuw programma begin 2025 gereed
De workshops ‘Klimaatadaptatie’ zijn georganiseerd binnen het RNOB programma Klimaatadaptatie. In dit regionale programma werken gemeenten, waterschappen en andere partijen aan een klimaatbestendige en waterrobuuste regio. Dat is hard nodig want door het veranderende klimaat krijgen we te maken met steeds extremer weer.
In het voorjaar van 2025 zal het vernieuwde programma Klimaatadaptatie het licht zien. Hierin bundelt RNOB de krachten met de werkregio’s en andere organisaties die actief zijn in klimaatadaptatie, zoals werkregio As50+, werkeenheid De Meierij en werkregio Land van Cuijk. Het nieuwe programma sluit beter aan op de veranderende behoeften en zorgt ervoor dat gemeenten en waterschappen op thema’s als waterbeheer, hitte, gezondheid en biodiversiteit meer impact kunnen maken. Met als doel: een veilige, gezonde en klimaatbestendige leefomgeving in 2050.