Wateropgave vraagt om samenwerking
“Het principe van de Stad als Spons is eenvoudig”, vertelt Hilke van den Elsen, projectleider bij Waterschap Aa en Maas. “Zorg dat regenwater daar waar het valt, wordt opgevangen en snel genoeg in de bodem kan zakken. Dat klinkt logisch, maar in dichtbebouwde gebieden met veel verharding is dit allesbehalve vanzelfsprekend. Het vraagt om aanpassingen in straten, tuinen en gebouwen – en vooral om samenwerking tussen inwoners, bedrijven, gemeenten én waterschappen.”
Waterschap Aa en Maas neemt hierin de rol van kennispartner op zich. Zo levert het waterschap adviezen aan gemeenten en inwoners, rekent mee in gemeentelijke gebiedsplannen op en ondersteunt met subsidies en publiekscampagnes. RNOB biedt een platform om de verbinding en samenwerking met en tussen gemeenten en andere relevante stakeholders te faciliteren
Hilke: ”Binnen het programma Klimaatadaptatie van RNOB beginnen we dit jaar met de ontwikkeling van waterinfiltratiekaarten voor Noordoost-Brabant. Daarmee laten we zien op welke plekken water goed of juist minder goed in de grond kan zakken. Zo’n kaart kan beleidsmakers en waterbeheerders helpen bij hun plannen voor bijvoorbeeld klimaatadaptatie of grondwaterbeheer.”
Waterrobuust
“De kracht van de Stad als Spons zit vooral in het samen doen”, vertelt Sikko Oegema, dagelijks bestuurslid van Waterschap Aa en Maas. “Zonder een robuust water- en bodemsysteem komen investeringen in bijvoorbeeld woningbouw en bedrijventerreinen in de knel. We kijken daarom over domeingrenzen heen en combineren deze wateropgave met andere regionale opgaven zoals verstedelijking, natuurontwikkeling en klimaatadaptatie. Alleen zo maken we Noordoost-Brabant écht waterrobuust.”
Wat is de Stad als Spons?
De Stad als Spons is een uitvoeringsprogramma van Waterschap Aa en Maas. Het doel: steden en dorpen zo inrichten dat regenwater lokaal wordt vastgehouden, geïnfiltreerd of hergebruikt. Dit voorkomt overbelasting van riolen en overstromingen én zorgt voor meer grondwater in droge periodes. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de openbare ruimte, het waterschap ondersteunt met kennis, communicatie en subsidie. Samen werken ze aan een klimaatrobuuste regio.