Korte terugblik bestuurlijke Regiodag 20 maart 2025
28 maart 2025

Tijdens de bestuurlijke Regiodag van 20 maart jl. bespraken bestuurders uit Noordoost-Brabant onder andere stand van zaken rond het opstellen van een nieuw economisch profiel van de regio, meer ondersteuning voor mkb’ers en startups, de stikstofproblematiek en de ontwikkelingen rond de nieuwe arbeidsmarktinfrastructuur in Noordoost-Brabant. We stonden stil bij het nieuwe Samenwerkingsconvenant van RNOB en uiteraard werd de toekenning van 25 miljoen euro door het Rijk voor een nieuwe Regio Deal gevierd.

delen

Algemene Vergadering

Tijdens de Algemene Vergadering hebben de burgemeesters en dijkgraaf gesproken over het organisatieadvies voor de verbetering van de regionale samenwerking. Op de volgende Regiodag wordt de besluitvorming hierover verwacht.

 

Ter gelegenheid van het nieuwe Samenwerkingsconvenant hebben alle gemeenten en waterschappen een aandenken in de vorm van een bouwpakketje gekregen. Regiomanager René Peerenboom: “Van heuse LEGO-stukjes kunnen we samen steentje voor steentje verder bouwen aan de regionale samenwerking in RNOB!”

Portefeuillehoudersoverleg Economie

Versterking ondernemerschap in de regio 
Sander Groenen, directeur AgriFood Capital, lichtte de activiteiten van het economische ontwikkelingsbedrijf van onze regio in 2025 toe. AgriFood Capital gaat met steun van de gemeenten in RNOB steviger inzetten op versterking van mkb’ers en startups in de regio. Daarnaast komen er, met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant, extra Brabant Coaches beschikbaar die ondernemers in alle gemeenten kunnen helpen met hun digitaliseringsvraagstukken.

 

Enkele andere onderwerpen waren: 

  • Economisch Position Paper. In dit paper wordt het raamwerk opgesteld voor de  economische koers van RNOB. Bureau Ecorys houdt in deze fase interviews met stakeholders om het huidige economische profiel van onze regio te duiden. De eerste uitkomsten komen in mei beschikbaar. 
  • Pilot WorkinNL. Bij VION Food Group loopt een pilot van WorkinNL waarin medewerkers uit het buitenland worden door een consulent geholpen om hier veilig, gezond en eerlijk te kunnen wonen en werken. Volgens wethouder Mariëlle van Alphen-Habraken zijn de eerste ervaringen positief en ziet zij mogelijkheden om deze aanpak in de rest van de regio uit te rollen. 
  • Nieuwe Regio Deal. De wethouders Economie zijn geïnformeerd over de diverse  economische programmas die in de propositie waren opgenomen. Er zijn afspraken gemaakt over hun betrokkenheid bij het vervolg. 

 

Portefeuillehoudersoverleg Ruimte, Mobiliteit en Wonen

Stikstof
Diverse landelijke vraagstukken op gebied van ruimte, mobiliteit en wonen liggen ook op de tafel van dit portefeuillehoudersoverleg. Het is belangrijk om hier als overheden samen goed in op te trekken. Een belangrijk thema is stikstof. Gedeputeerde Wilma Dirken ging in op de provinciale reactie op de recente uitspraak van de Raad van State die van grote invloed is op verschillende beleidsterreinen. Vanuit Brabant neemt de provincie het voortouw op dit dossier. 

 

Enkele andere onderwerpen waren:

  • De participatie van RNOB aan het nieuwe Brabants Gedragsteam binnen het regionale verkeersveiligheidsprogramma. 
  • Fase 2 van de Multimodale MobiliteitsAgenda Zuid-Nederland, de gezamenlijke meerjarige agenda van het Rijk, provincies en regio's gericht op het verbeteren van mobiliteit en bereikbaarheid in Zuid-Nederland. In deze fase wordt een integraal mobiliteitspakket ontwikkeld met projecten en maatregelen voor een duurzaam en efficiënt mobiliteitssysteem.
  • Brabantbreed Voorstel Rijksmiddelen Wonen en Mobiliteit. Dit is een voorstel voor een integrale aanpak van vraagstukken rond woningbouw en mobiliteitsoplossingen om de leefbaarheid en bereikbaarheid in de regio te verbeteren.
  • De uitwerking van de Dorpenstrategie voor Brabant. Deze strategie richt zich  op het vitaal houden van dorpen en kleine kernen. Mobiliteit is een belangrijke drijver om voorzieningen als scholen, winkels en gezondheidszorg bereikbaar te houden.

Portefeuillehoudersoverleg Duurzame Leefomgeving

Kader Richtlijn Water

De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn uit 2000 die gericht is op verbetering van de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater binnen de EU. In 2027 moeten alle doelen gerealiseerd zijn. Ernest de Groot, DB-lid van Waterschap Aa en Maas, vertelde over het uitvoeringsprogramma dat het waterschap heeft gemaakt om deze doelen te halen want de doelen worden (nog) niet gehaald. In dit programma is onder andere gekeken wie waarvoor aan zet is. De gemeenten zijn aan zet voor de indirecte lozingen vanuit huishoudens en bedrijven, overstorten en watersysteemherstel; het gaat immers ook om voldoende water, 'de stad als spons'. Als de doelen niet gehaald worden, is er een kans op een boete. Maar Ernest maakt zich vooral zorgen over de vergunningen (vergelijkbaar met stikstofcrisis). Daar ontstaat nu al jurisprudentie op. Hij benadrukte dat het schoon krijgen en houden van ons water de grootste motivatie moet zijn om aan de KWR te voldoen. "Laten we hier samen hard aan werken!"  

 

Portefeuillehoudersoverleg Arbeidsmarkt

Hervorming arbeidsmarktinfrastructuur

Kees van Geffen, voorzitter Noordoost-Brabant Werkt en wethouder Oss, gaf een toelichting op de belangrijkste ontwikkelingen rond de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur en de governance hiervan in Noordoost-Brabant. De arbeidsmarktsamenwerking in onze regio werkt toe naar een nieuwe structuur, beter passend bij deze tijd en de landelijke hervormingen. Inmiddels is het Werkcentrum Noordoost-Brabant opgericht. De werkorganisatie gaat aan de slag met nieuwe breed gedragen regionale Meerjarenagenda die zal worden vastgesteld door het (nog te vormen) Regionaal Beraad. Het Regionaal Beraad bestaat uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch, UWV, SBB, sociale partners en andere stakeholders. Het streven is om per 1 januari 2026 een optimaal functionerende organisatie te realiseren.

 

Enkele andere onderwerpen waren:

  • Human Capital Agenda. In januari is deze gelanceerd tijdens de bestuurlijke conferentie van Noordoost Brabant Werkt als leidraad voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Deze Agenda wordt de komende periode verder uitgevoerd en geïmplementeerd. 
  • Voortgang Werkcentrum Noordoost Brabant. Er komen op fysieke inlooplocaties in de gemeenten 's-Hertogenbosch, Oss, Meierijstad en Land van Cuijk. Ook wordt gekeken naar informatielocaties en pop-upvoorzieningen om nog meer inwoners te kunnen bereiken.
  • Aanpak Arbeidskrapte: onbenut arbeidspotentieel. Bestuurlijk trekker wethouder Gijs van Heeswijk en arbeidsmarktdeskundige Joost Ploegmakers (UWV) gaven inzicht in de lopende initiatieven. De netto arbeidsparticipatie in onze regio bereikte in 2023 een recordhoogte van 74,5%; het onbenut arbeidspotentieel is bijna gehalveerd. 
  • Nieuwe Regio Deal. De dealmakingsfase is momenteel in volle gang. Noordoost Brabant Werkt wil doorpakken op een veerkrachtige en inclusieve arbeidsmarkt. De focus ligt op de aanpak van arbeidskrapte, ondersteuning van internationaal talent en versterking van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven (hybride leren). 

 

 

Combi Poho Arbeidsmarkt, Economie, Ruimte, Wonen en Mobiliteit

Brabants Migratie Informatiepunt breidt dienstverlening verder uit

Het Brabants Migratie Informatiepunt (BMIP) biedt arbeidsmigranten in Noordoost-Brabant essentiële ondersteuning en informatievoorziening. Het is nu nog een pilot van 1 januari tot 31 oktober 2025.  maar het doel is om een structurele inbedding als WIN-punt Noordoost-Brabant (WORK IN NL-punt) te realiseren. Het BMIP heeft een fysieke vestiging bij PIM Werkt in de gemeente Meierijstad.

 

Het BMIP heeft inmiddels ruim 1.300 arbeidsmigranten geholpen en blijft groeien. De toenemende belangstelling van bedrijven voor dit initiatief benadrukt de noodzaak van deze nieuwe dienstverlening. Naast het vaste loket komt er een mobiel team, dat hulp kan bieden op diverse locaties in de regio. Er loopt een verkenning voor een samenwerking met het Werkcentrum Noordoost-Brabant om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ziet graag dat WIN-punten nauw samenwerken met regionale werkcentra. Noordoost-Brabant is hierin al actief met projecten gericht op instroom en doorstroom van arbeidsmigranten.

 

Het landelijke WIN-project wil zoveel mogelijk informatiepunten voor arbeidsmigranten in Nederland realiseren. Inmiddels hebben 33 van de 35 arbeidsmarktregio’s financiering aangevraagd, waaronder ook Noordoost-Brabant. Vanuit het Rijk is er een duidelijke wens om deze punten structureel te maken en zo de informatievoorziening en dienstverlening aan arbeidsmigranten duurzaam in te richten. Tijdens de WIN-inspiratiedag op 18 juni 2025 wordt het landelijke convenant officieel ondertekend.