Nieuwe Regio Deal
Nadat de vorige Regio Deal (2020-2024) was beëindigd, heeft het Rijk begin dit jaar een nieuwe deal van 25 miljoen euro aan onze regio toegekend. Ook voor deze Regio Deal is RNOB de penvoerder. Jack Mikkers, voorzitter RNOB, gaf in een vraaggesprek met dagvoorzitter Richard Engelfriet een toelichting op de toekenning van de deal. Ook konden raadsleden vragen stellen.
De Regio Deal is een programma dat zich richt op het stimuleren van brede welvaart in regio’s. Jack: “Regio, provincie en Rijk werken nauw samen aan ’t Goeie Leven in de gehele regio. Alle gemeenten en waterschappen hebben dus profijt van de Regio Deal.”
De programma’s en projecten uit de ingediende propositie (aanvraag) zijn leidend bij de toekenning van de middelen. De cofinanciering van deze programma’s komt in principe uit bestaande begrotingen. Waar dat niet het geval is, zal dit aan de betreffende ra(a)d(en) worden voorgelegd. “Maar een Regio Deal is meer dan alleen geld”, benadrukte Jack. “We krijgen ook loopvermogen van het Rijk om de ambities en doelen voor onze regio te realiseren. Daar zit de meerwaarde.”
Net als bij de vorige deal worden gemeenteraden en Algemene Besturen van de waterschappen actief geïnformeerd over de voortgang van de Regio Deal via bijeenkomsten, raadsinformatiebrieven en de nieuwsbrief van RNOB. Ook kan binnen de eigen gemeente naar de stand van zaken rond specifieke programma’s worden gevraagd.
Wateropgaven voor onze regio
Noordoost-Brabant staat, net als de rest van Nederland, voor grote wateropgaven. Klimaatverandering, verstedelijking en veranderingen in landbouw en natuur zetten ons watersysteem onder druk. Door steeds extremer weer krijgt onze regio vaker te maken met zowel droogte als wateroverlast, terwijl de beschikbaarheid van schoon en voldoende (drink)water niet langer vanzelfsprekend is.
Mario Jacobs, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Duurzame Leefomgeving en dijkgraaf van Waterschap Aa en Maas, gaf een inspirerende presentatie over de wateropgaven voor onze regio. Hij benadrukte daarbij het belang van samenwerking. “Het is noodzakelijk dat gemeenten en waterschappen samen optrekken en water als randvoorwaarde meenemen in hun gebiedsplannen” aldus Mario. “Dat betekent bijvoorbeeld dat we bij ruimtelijke ontwikkeling niet alleen kijken naar de beste plek voor een woonwijk of bedrijventerrein, maar ook naar hoe water hierop van invloed is. Dat vraagt om een andere manier van denken, want niet alles kan overal.” Lees hier meer.
BravoFlex
Mobiliteit is een van de speerpunten van RNOB. Daarbinnen werkt RNOB samen met de provincie Noord-Brabant en andere stakeholders onder aan een beter toegankelijk openbaar vervoer in Noordoost-Brabant. Dankzij deze samenwerking gaat in op 1 januari a.s. BravoFlex in onze regio van start. Inwoners kunnen op bestelling vanuit elke kern naar een overstappunt voor het OV reizen. Om vandaar uit weer verder te reizen. Deze nieuwe flexibele vervoersdienst biedt uitkomst voor mensen zonder eigen vervoer. Op die plaatsen waar geen OV beschikbaar is, kost een busrit € 2 en anders € 5.