De kracht van datagedreven werken: inzicht in de impact van de uitbreiding van ASML
18 december 2024

Live inzage in de effecten van bepaalde ontwikkelingen of beleidskeuzes voor de regio Noordoost-Brabant. De eerste stappen voor de ontwikkeling van een instrument dat dit kan, zijn gezet in het project Datagedreven integraal werken'. Met steun van Regio Deal Noordoost Brabant ontwikkelde Geodan in opdracht van Noordoost Brabant Werkt en RNOB een prototype van een innovatieve tool die op basis van data de effecten van beleidskeuzes visualiseert. "De resultaten zijn hoopgevend," aldus Kees van Geffen, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Arbeidsmarkt en lid van de kopgroep Werkgelegenheid van Noordoost Brabant Werkt.

delen

Integrale aanpak

Onze regio staat voor grote opgaven. Opgaven die om een integrale aanpak vragen want het effect op de een heeft ook effect op de ander, zoals economie, arbeidsmarkt, wonen en mobiliteit. Tegelijkertijd neemt de druk op de beschikbare ruimte en mensen steeds verder toe. Voor een duurzame toekomst van de regio is het belangrijk dat (lokale) overheden de juiste afwegingen en keuzes maken in de aanpak van deze maatschappelijke en economische uitdagingen. Maar hoe doen we dat?

Aandacht voor Datagedreven integraal werken tijdens het Regio Deal event 'De Kracht van Samen in de Regio' van 4 december jl.

Impact van de uitbreiding van ASML 

De nieuwe tool (prototype) werd ontwikkeld aan de hand van een actuele case. De data-experts van Geodan gingen namelijk aan de slag met de vraag 'wat zijn de effecten voor Noordoost-Brabant van de voorgenomen uitbreiding van ASML met 20.000 arbeidsplaatsen in 2040'? Deze uitbreiding brengt kansen én uitdagingen op gebied van mobiliteit, woningbouw en de bredere economie. Het instrument is een ‘mengpaneel’ dat tot op gemeenteniveau inzichtelijk maakt wat de effecten van de uitbreiding zijn op verkeer, de woningmarkt en de economische activiteit in onze regio. Zo kan worden voorspeld wat de impact is van veranderingen van WOZ waarden van huizen, voorzieningenniveau en reistijd op de vestigingslocaties van inwoners en/of expats.  

 

 

Door data uit verschillende domeinen slim te combineren, wordt het mogelijk om verbanden tussen complexe vraagstukken te bekijken en onderbouwde keuzes te maken die bijdragen aan duurzame oplossingen voor de regio.

De belangrijkste inzichten uit het data-onderzoek

  • In onze regio hebben veel bedrijven en mensen de competenties en vaardigheden die cruciaal zijn voor de technologische groei die ASML en de Brainport Campus nastreven.
  • De voorspelling is dat een aanzienlijk aantal mensen van baan zal veranderen en dat 3.000 mensen uit onze regio naar ASML gaan.
  • Het effect van snelfietsroutes op de reistijd en aantrekkelijkheid van fietsen is beperkt. De E-bike kan dit effect vergroten, met name voor de zuidrand van de regio.
  • In een scenario van een hoge bevolkingsgroei (uitgaande van een verdubbeling van de bevolkingsgroei zoals in de afgelopen 8 jaar) bouwen Vught, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Bernheze en Heusden onvoldoende woningen om de verwachte groei op te vangen.

Baanbrekend

De uitkomsten van het project zijn gepresenteerd op de Regiodag van 28 november jl. en tijdens een sessie op het Regio Deal event ‘De Kracht van Samen in de Regio’. De bestuurders gaan zich nog beramen zich op een eventueel vervolg. “Een ruimtelijk mengpaneel als deze is nog niet eerder op deze wijze gerealiseerd”, vertelt Kees van Geffen. Het biedt veel mogelijkheden en geeft een goede inkijk in de effecten. Het is baanbrekend en innovatief wat we hier doen.”