Hoe houden we onze centra aantrekkelijk?
26 september 2024

In het Regio Deal project 'Transformatie centra steden' draait alles om de vraag: hoe maken we de (winkel)centra van onze gemeenten klaar voor de toekomst? Het projectteam richt zich op thema's zoals aantrekkelijkheid, verduurzaming, aanpak van leegstand en verbinding met de arbeidsmarkt. Op 6 september jl. reisde een delegatie van wethouders, beleidsambtenaren en vertegenwoordigers van centrummanagement uit Noordoost-Brabant af naar Ede om inspiratie op te doen.

delen

Van versnippering naar samenhang 

Ede won dit jaar de prijs voor het meest inspirerende binnenstadsproject. De gemeente heeft in het verleden veel vastgoedontwikkelingen in de binnenstad toegestaan maar werkte daarbij niet naar een samenhangend geheel. In 2016 kwam het besef dat het anders moest. En dat bleek een groot succes. De binnenstad heeft een succesvolle transformatie doorgemaakt door samen met ondernemers en vastgoedeigenaren te werken aan een compact, duurzaam en groen centrum. Gefinancierd door de gemeente, een vastgoed-BIZ en een ondernemersfonds. 

 

Natuur en beleving  

De kracht van Ede ligt in de integrale aanpak, waarbij natuur – met de Veluwe als inspiratiebron – verweven is met stedelijke ontwikkelingen. Dat is onder andere zichtbaar gemaakt met muurschilderingen en vergroeningsprojecten in de stad. Ook moet de herinrichting van het stadspark voor een levendige groene verbinding zorgen tussen binnenstad en Veluwe. 

 

Renske Dijkwel, programmamanager Levendig Centrum en Paul Groenen, projectleider openbare ruimte van de gemeente Ede, vertelden over de indeling van sfeergebieden in de binnenstad. Dit zijn gebieden waarin winkelen, horeca, zorg of juist wonen de boventoon krijgen. Volgens Pimm Terhorst, ontwerper en planoloog bij Ruimte Verhaal, verhoogt de belevingswaarde de aantrekkelijkheid van het centrum. Bijvoorbeeld door bij looproutes en indeling van gevels verrassende elementen aan te brengen. “Zo valt er voor de centra veel te leren van De Efteling, die zelfs belevingswaarde heeft toegevoegd aan de wachtrijen bij de attracties.” 

Samenwerking als succesfactor

Deze samenwerking is de basis van het succes van Ede. Jorine de Soet is als professional meer dan 30 jaar actief in verschillende centrumgebieden waaronder ’s-Hertogenbosch en als voorzitter van Platform Ede Centrum: “Een goede onderlinge sfeer is erg belangrijk”, aldus Jorine. “We kunnen elkaar stevig aanspreken, maar gaan altijd lachend weer uiteen. Wederzijds respect en vertrouwen plus het besef dat je alleen samen de beste resultaten kunt bereiken, liggen hieraan ten grondslag.” 

 

Inspiratie voor eigen aanpak 

De deelnemers aan het werkbezoek deden veel nieuwe ideeën op om winkelcentra in Noordoost-Brabant aantrekkelijker te maken. Projectleider Paul Kersten: “Kennisnemen van de succesvolle aanpak van Ede moet helpen bij het bepalen van een eigen lokale aanpak van de centra in onze regio. Hierbij zien we een belangrijke rol voor lokale samenwerking, een integrale aanpak en op een verrassende manier aansluiten bij het eigen DNA.”

 

De volgende stap in dit project is een werkbezoek aan Hengelo op 29 november a.s., waar de focus ligt op verduurzaming en klimaatbestendigheid. Het leverde de gemeente in 2023 de prijs op voor het meest inspirerende binnenstadsproject. De nieuwe inzichten en geleerde lessen zullen worden gedeeld met bestuurders en professionals in Noordoost-Brabant om onze binnensteden klaar te maken voor de toekomst.

 

‘Transformatie centra steden’ is een gezamenlijk project van ’s-Hertogenbosch, Oss, Land van Cuijk, Meierijstad en Maashorst dat ondersteund wordt door Regio Deal Noordoost Brabant.