Korte terugblik bestuurlijke Regiodag 28 november 2024
18 december 2024

Tijdens de bestuurlijke Regiodag van 28 november 2024 bespraken bestuurders uit Noordoost-Brabant onder andere de activiteiten van FoodNL, de samenwerking met Holland Expat Center, de human capital agenda voor prioritaire sectoren, de stand van zaken rond het Werkcentrum Noordoost-Brabant en NOVEX de Peel en de voortgang van de aanpak landelijk gebied. In een plenaire sessie werd aandacht voor de bedreigingen en kansen van het dreigende watertekort. Ook zijn alle werkplannen van de programma’s van RNOB voor 2025 vastgesteld. Deze worden ter informatie aan alle gemeenteraden en AB-waterschappen verzonden. 

delen

Portefeuillehoudersoverleg Economie

De gemeenten en waterschappen zetten in 2025 sterker in op de economische ontwikkeling van Noordoost Brabant. Zo gaat ‘versterking startup ecosysteem’ van start, uitgevoerd door AgriFood Capital, gericht op begeleiding en doorgroei van startups in Noordoost-Brabant. Daarnaast overweegt een aantal gemeenten om het ‘warme welkom’ van internationale medewerkers dat Holland Expat Center South (Eindhoven) verzorgt, apart te ondersteunen. 

 

Portefeuillehoudersoverleg Ruimte, Mobiliteit en Wonen

Mobiliteitsadviseur Milou van Mierlo presenteerde de resultaten van een onderzoek naar mobiliteit in kleine kernen. Uit een analyse van data, enquêtes en focusgroepen bleek dat inwoners de mobiliteit over het algemeen ‘voldoende’ vinden, behalve ’s avonds en in het weekend. Kwetsbare groepen hebben extra aandacht nodig. In de discussie kwam de dubbele vergrijzing naar voren, die vooral merkbaar is in dorpen. Gemeenten staan voor een dilemma: voorzieningen centraliseren om kosten te besparen, maar die tot verkeer leidt, of juist lokale voorzieningen behouden. Deze keuzes raken niet alleen mobiliteit, maar ook wonen en het sociaal domein. Het onderzoek zal worden gedeeld met collega’s uit het sociaal domein. Ook was het advies om het handelingsperspectief verder uit te werken als onderdeel van een Dorpenstrategie. In de regio wordt al ingezet op betere fietsverbindingen en gedeelde mobiliteit om voorzieningen bereikbaar te houden. Bekijk de presentatie en het i-report: bereikbaarheidkernennb.ireporting.nl.

 

Enkele andere onderwerpen waren:

  • Stand van zaken woningbouwprojecten in Woondeal. Vanuit de Stuurgroep regionale Woondeal worden de bestuurders van RNOB geïnformeerd over de uitvoering van de Woondeal. Er zijn tot nu toe minder woningen (totaal aantal, aandeel sociale huur etc) gerealiseerd dan is afgesproken. Dat komt onder andere door beperkte capaciteit, complexe afspraken met ontwikkelaars en overheden, en ruimtelijke en financiële beperkingen. Om de doorlooptijd te verkorten, worden gemeenten opgeroepen om aan te sluiten bij het SPRONG-initiatief van de provincie Noord-Brabant.
  • Mobiliteitspakket A2 en uitkomst BO MIRT  De wethouders bespreken de ontwikkelingen rond de A2 en de uitkomsten van het BO-MIRT overleg waaronder 54 miljoen euro Rijksbijdrage voor verbetertraject A2 en de start van een pilot Bus Rapid Transit (BRT) A50–Meierij in 2025. 
  • Regionaal MobiliteitsProgramma (RMP) 2025-2027. De aanvullende afspraken uit het BO MIRT overleg van dit jaar en over de snelfiets route ’s-Hertogenbosch-Zaltbommel worden nog verwerkt in het RMP 2025-2027.


Portefeuillehoudersoverleg Duurzame Leefomgeving

Wethouders Mark Janssen van Gaal, Desiré van Laarhoven en Franko van Lankvelt hebben namens RNOB een goed gesprek gevoerd met de provincie en het Rijk. Hoewel RNOB weinig Natura2000-gebieden heeft, wordt de regio serieus genomen en doet ze actief mee. 

Gedeputeerde Hagar Roijackers bevestigde dat Natura2000-gebieden wettelijk recht hebben op middelen, maar dat er ook ruimte is voor beloning van vooruitstrevende regio’s. Dit biedt kansen voor RNOB, bijvoorbeeld in projecten zoals Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) Aadal. RNOB zet daarom in op een krachtig bod om haar ambities op het gebied van water en stikstof verder te realiseren.

 

Enkele andere onderwerpen waren:

  • Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). FoodNL stuurt een brief naar de nieuwe EU-commissaris om hem te overtuigen van de kennis en kunde van onze regio en om dit ook te benoemen in zijn 100-dagen-brief.
  • Tijdens het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving – het jaarlijkse Rijk-regio-overleg over ruimtelijke vraagstukken – is o.a. een toezegging gedaan om de financiële arrangementen voor NOVEX de Peel samen met het Rijk verder uit te werken. 
     

Portefeuillehoudersoverleg Arbeidsmarkt

In het portefeuillehoudersoverleg Arbeidsmarkt van Noordoost Brabant Werkt kwam aan de orde om de arbeidskrapte aan te pakken, moet Noordoost-Brabant prioriteiten stellen. Want de middelen en capaciteit zijn beperkt en deze moeten gericht ingezet worden op specifieke (‘prioritaire’) sectoren en beroepen. De keuze ligt tussen maatschappelijke sectoren zoals zorg en onderwijs, of technologische sectoren zoals industrie en energietransitie. Om een goed onderbouwde keuze te maken, ontwikkelde adviesbureau Birch een afwegingskader. Het kader is opgesteld op basis van gesprekken met 30 betrokkenen en data-analyse en houdt rekening met de regionale identiteit. In december zijn twee informatiesessies georganiseerd om het wegingskader verder te concretiseren. Door te investeren in prioritaire sectoren kan de regio haar economische potentieel beter benutten en tegelijkertijd inspelen op maatschappelijke behoeften en technologische ontwikkelingen. 

 

Op 12 september jl. ging het Werkcentrum Noordoost-Brabant van start, hét regionale loket voor dienstverlening aan werk(zoek)enden en werkgevers. Het Werkcentrum kent momenteel voornamelijk een digitaal karakter; contacten verlopen via de website, e-mail, telefoon en een beperkt aantal afspraaklocaties. Om de dienstverlening toegankelijker te maken, wordt gewerkt aan extra inloopspreekuren en nieuwe fysieke dienstverleningslocaties. Met een hybride model (fysieke én digitale dienstverlening) streeft het Werkcentrum Noordoost-Brabant naar een inclusieve en effectieve ondersteuning van werkzoekenden en werkgevers. 

 

Plenaire sessie: 'een watercrisis dreigt én biedt kansen'

Nederland is een echt waterland: water bepaalt ons landschap, zorgt ervoor dat we van alles kunnen produceren en komt vanzelfsprekend uit de kraan. De laatste jaren hebben we echter ook minder leuke kanten van water gezien: extreme piekbuien met wateroverlast, overstromingen en enorme schade, naast extreme droogte met leegstaande watergangen, vervuild zwemwater en sproeiverboden. Ook dreigt een tekort aan drinkwater. Maar water biedt ook kansen, denk bijvoorbeeld aan een aantrekkelijkere en koelere leefomgeving (tegengaan hittestress).

 

Deze extremen die door de klimaatverandering het nieuwe normaal zullen worden, raken onze regio op meerdere fronten: waar bouwen we, hoe houden we onze economie gezond, beschermen we onze natuur en landbouw, en houden onze kwetsbare inwoners veilig tijdens wateroverlast en hittegolven? 

 

In deze plenaire sessie schetste Mario Jacobs, dijkgraaf van Waterschap Aa en Maas, de uitdagingen op het gebied van water waar we in de ze regio voor staan. Vervolgens inspireerden Sidney van den Bergh en Hagar Roijackers de aanwezigen met de cases Amsteleind (nieuwe groene en duurzame woonwijk in Oss) en Wijboschbroek (natuurgebied ten noorden van Schijndel). Deze cases zetten aan tot nadenken over relatie van mens met water, de wateropgave voor Noordoost-Brabant regio en het belang van regionaal samenwerken. Afgesproken is dat deze sessie ook op de regionale raadsledenbijeenkomst van 26 maart 2025 wordt gehouden.