Wobine Buijs kiest voor ‘t Goeie Leven
23 april 2025

Na bijna veertien jaar burgemeesterschap neemt Wobine Buijs-Glaudemans in mei 2025 afscheid van de gemeente Oss. Als vicevoorzitter van RNOB speelde zij vanaf het begin een sleutelrol in de regionale samenwerking in Noordoost-Brabant. In dit artikel blikt de burgemeester terug op de grootste uitdagingen, betekenisvolle successen, de kracht van regionale samenwerking en haar persoonlijke drijfveren. “Ik ben er altijd vol voor gegaan. Voor Oss én voor de regio.”

delen

Afscheid als burgemeester met blijvende impact op de regio

Economische veerkracht terugbrengen

Toen Buijs in 2011 aantrad, stond Oss voor grote economische uitdagingen door de nasleep van de bouwcrisis, het wegvallen van overheidsdiensten en de afname van werkgelegenheid, onder andere door het verplaatsen van productie naar Oost-Europa. De overname van Organon zorgde bovendien voor een grote klap in de farmaceutische sector. 

 

Buijs, van huis uit gericht op economie en ondernemerschap, zag het als haar missie om de economische veerkracht van Oss én de regio te versterken. Vanuit haar overtuiging dat een samenleving draait op talent, ondernemerschap en een goed vestigingsklimaat, zette ze samen met collega’s uit de regio stevig in op economische vernieuwing. De burgemeester speelde een sleutelrol in het behoud van de farmaceutische industrie via Pivot Park en was mede-initiatiefnemer van AgriFood Capital en OndernemersLift+, het toenmalige startup programma voor de regio Noordoost-Brabant.

De essentie van samenwerken

“We kozen in de regio bewust voor focus: pharma is belangrijk voor Oss, maar agri & food verbonden – en verbinden nog steeds - de hele regio. Dat werd dus onze economische identiteit.” Volgens Buijs is de toenmalige samenwerking tussen gemeenten en waterschappen (wat later RNOB werd) van grote waarde geweest voor die ontwikkeling. “De regionale samenwerking bood structuur en ontmoeting. Daar lag ook de voedingsbodem voor herindelingen zoals Meierijstad en Land van Cuijk. We kwamen steeds dichter tot elkaar. De kroon op het werk zijn daarbij de twee Regio Deals die we hebben binnengehaald. Dat is echt grote klasse. Daaruit blijkt wat je met samenwerken kunt bereiken.”

 

Natuurlijk wringt er ook wel eens wat: “Als gemeente met zowel een stad als dorpen weet ik hoe belangrijk het is om in beleid beide perspectieven mee te nemen. Als stedelijke thema’s in de regio dan minder aandacht krijgen, wringt dat wel eens met mijn ambitie als burgemeester om mijn stad door te ontwikkelen. Maar ook dan kom je samen tot weloverwogen keuzes.”

 

Van Global Goals naar ’t Goeie Leven

Onder Buijs’ leiding werd Oss een ‘Global Goals-gemeente’. Ze draagt haar speldje met trots en ziet hoe deze duurzame ontwikkelingsdoelen steeds meer doorwerken in regionaal beleid. “In onze regio vertalen we dit naar ‘brede welvaart’, ofwel ’t Goeie Leven, zoals in de propositie van de nieuwe Regio Deal. Dat gaat over fatsoenlijk werk, goed onderwijs, geen armoede, een gezonde leefomgeving. Elke politicus is daar dagelijks mee bezig. Het mooie van de Global Goals is dat ze dwars door sectoren en overheden heen gaan. Ze geven richting én betekenis aan beleid.”

 

Buijs noemt drie voorbeelden die van toepassing zijn op de regio: “Doel 2 – geen honger – sluit aan bij onze regionale focus op voedsel en landbouw. Doel 12 – minder verspilling – zie je terug in initiatieven rond circulaire economie, zoals met de Stichting Samen tegen Voedselverspilling in Meierijstad. En doel 8 – fatsoenlijk werk en economische groei – is de kern van alles wat we in de regio doen rond arbeidsmarkt en onderwijs. We werken aan al deze regionale opgaven vanuit de vier A’s: ambitie, alliantie, agenda en actie. Door op basis van een gedeelde ambitie de juiste spelers te verbinden, bouw je een alliantie, werk je een gezamenlijke agenda uit en kom je tot betekenisvolle actie. Dat doen we goed met RNOB." 

Wobine Buijs in gesprek met collega RNOB-bestuurders

Persoonlijke missie

“Voor mij is betekenisgeving essentieel in alles wat ik doe. Ik wil niet ‘op de tent passen’, maar nadenken over hoe we de goede dingen kunnen doen. De regionale samenwerking gaf mij de kans om mijn inhoudelijke missie vorm te geven. Juist doordat veel landelijke instellingen uit Oss verdwenen, werd samenwerking cruciaal. Dankzij RNOB en AgriFood Capital bleef ik in gesprek met partners als waterschappen, onderwijs en bedrijven.” 

 

Internationaal wordt met bewondering gekeken naar de manier waarop we in Noordoost-Brabant samenwerken. Dit kenmerkt zich vooral door korte lijntjes tussen partijen en door gewoon te doén. Noordoost-Brabanders zijn altijd op zoek naar oplossingen. “Ik ben delegatieleider economie bij de VNG en vertel in het buitenland hoe we dit in onze regio aanpakken. Dan zie je hoe vernieuwend het eigenlijk is wat we hier doen – en hoe vanzelfsprekend het inmiddels voelt. Dat is iets om trots op te zijn.”

 

De toekomst van de regio vraagt om durf en doorpakken

Buijs kijkt met vertrouwen naar de toekomst van de regio Noordoost-Brabant. Ze benadrukt daarbij wel het belang van blijvende investeringen in ondernemerschap, innovatie en een sterk vestigingsklimaat, zeker binnen de agrifoodsector. De transitie in de landbouw, robotisering en verduurzaming vragen volgens haar om nauwe samenwerking van overheden met onderwijsinstellingen en bedrijven. "De brede welvaart kan alleen maar breed zijn als er welvaart ís. En bedrijven leggen daarvoor de basis." 

 

Burgemeester met hart en ziel

Na drie termijnen kiest Buijs bewust voor haar gezondheid en haar gezin. “Burgemeester zijn is topsport. Ik wil gezond oud worden.” Haar afscheid in mei 2025 markeert ze met een ‘rondje door Oss’, een bijzondere raadsvergadering en een avond in theater De Lievekamp. “Zo kan ik mensen nog één keer echt ontmoeten.”

 

Wobine Buijs laat een regio achter die steviger, hechter en toekomstbestendiger is dan toen zij begon. Als burgemeester van Oss en als vicevoorzitter van RNOB heeft zij zichtbaar betekenis gegeven aan economische vernieuwing, maatschappelijke verbinding en duurzame ontwikkeling. De boodschap die zij heeft voor haar opvolger Froukje de Jonge en haar collega-bestuurders in RNOB is duidelijk: “Blijf investeren in ondernemerschap, economie en regionale samenwerking. Zoek op ambitie elkaar op en ga samen aan de slag. En besef dat vooruitgang nooit vanzelf gaat – investeren komt altijd vóór consumeren. Het is een gezamenlijke reis op weg naar ’t Goeie Leven.” 

Over Wobine Buijs

Wobine Buijs-Glaudemans (64), geboren in Tilburg en opgegroeid in Bussum en Bilthoven, studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en behaalde haar doctoraal aan de Interuniversitaire Interfaculteit Bedrijfskunde in Delft en Rotterdam. Ze was van 2003 tot 2007 Statenlid in Noord-Brabant voor de VVD en werd in 2011 benoemd tot burgemeester van Oss, waarvoor ze met haar gezin van Geldrop naar Oss verhuisde. Binnen RNOB vervulde zij als vicevoorzitter een verbindende rol, waarbij haar kracht lag in het stimuleren van regionale samenwerking op het gebied van economie. In 2018 werd ze uitgeroepen tot 'Beste Lokale Bestuurder'. Froukje de Jonge (59) wordt de nieuwe burgemeester van Oss. De Jonge is op dit moment wethouder Zorg, Jeugd, Onderwijs, Wonen & Zorg en Welzijn in Almere.