Krapte op de arbeidsmarkt
Harald is regiodirecteur van onderwijsinstelling Yuverta. Vanuit die rol én als voorzitter Jongerenaanpak NOBW ziet hij een aantal grote thema’s op de arbeidsmarkt, die zowel lokaal, regionaal, als nationaal spelen. "Een van de belangrijkste trends is nog steeds de arbeidskrapte. We merken dat bijna alle sectoren moeite hebben met het vinden van geschikt personeel. Ook voor de consument wordt het steeds meer merkbaar, doordat winkels en restaurants niet meer alle dagen open zijn en wachttijden in de zorg oplopen bijvoorbeeld. De vergrijzing zorgt ervoor dat er steeds meer openstaande vacatures zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat er nog mensen aan de kant staan die ondanks de arbeidskrapte niet zomaar een baan vinden. Het gaat om jongeren, kwetsbare groepen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt). Robotisering en kunstmatige intelligentie (AI) kunnen in bepaalde sectoren helpen om de arbeidskrapte te verminderen, maar zeker niet in alle.”
Meer inclusief
De arbeidsmarktkrapte is een zeer urgent probleem dat nu onze volle aandacht vraagt, vooral in sectoren zoals techniek en zorg. NOBW speelt hierop in door initiatieven op te zetten die het voor werkgevers makkelijker maken om personeel te vinden en te behouden én voor inwoners makkelijker maken om bij te scholen of van baan te wisselen. Harald: “Als regio hebben we een doelstelling om steeds inclusiever te worden. Mede vanuit bijvoorbeeld Stichting AANtWERK worden samen met de sociale ontwikkelbedrijven meerdere kennissessies georganiseerd voor werkgevers die de stap willen zetten om meer inclusief te worden.”
Eén loket voor werkzoekenden en werkgevers
Naast de kennissessies zijn er ook concrete programma’s op maat die ondernemers verder kunnen helpen op dit thema. De Regio Deal, waarin RNOB, NOBW en AgriFood Capital samen optrekken, heeft geholpen om dit soort programma’s te versnellen en te verbeteren. “Een mooi resultaat van die samenwerking is bijvoorbeeld het onlangs gelanceerde Werkcentrum Noordoost-Brabant (voorheen 1werkcentrum), waar werkzoekenden en werkgevers elkaar kunnen vinden en ze terecht kunnen met vragen over werk, opleiding en ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat er één centraal en herkenbaar loket is, in plaats van meerdere versnipperde initiatieven.” Volgens Harald is het werkcentrum een belangrijke stap in het verder professionaliseren van de regionale arbeidsmarktinfrastructuur. “Ook voor jongeren werkt NOBW al jarenlang samen binnen het netwerk, met vooral overheid en onderwijs, om voortijdig schooluitval te voorkomen en jeugdwerkloosheid tegen te gaan.”
Andere banen verdwijnen. Mensen moeten zichzelf daarom blijven ontwikkelen om relevant te blijven voor hun huidige en toekomstige banen. "Ook bij jongeren brengen we het belang van leven lang ontwikkelen onder de aandacht. Het leren houdt niet op bij het verlaten van school. Zo houden we contact met afgestudeerde studenten via alumniprogramma’s waarbij we hen wijzen op het brede aanbod van trainingen en/of opleidingen."
Keep on Learning
“In de huidige Regio Deal hebben we al veel kunnen realiseren, ook op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen”, vertelt Harald. Onder de naam ‘Keep on Learning’ heeft NOBW een beweging in gang gezet die iedereen in de regio aanspoort om zich een leven lang te blijven ontwikkelen. "We delen nog steeds estafettestokjes uit aan werkgevers die zich inzetten voor duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Dit stokje is een symbool voor hun inspanningen en een blijk van waardering. Op de website plaatsen we video’s van deze bedrijven, zodat anderen zich kunnen laten inspireren." Naast dit regionale initiatief participeert NOBW ook in de brede provinciale aanpak Brabant Leert, gericht op werknemers die zich willen laten bijscholen.
Behoud van talent
Als derde thema benoemt Harald de uitdaging om talent in de regio te behouden. “Al het beschikbare talent is nodig om de arbeidskrapte in de regio tegen te gaan. Zowel jongeren, volwassenen, kwetsbaren, als arbeidsmigranten en expats.” Zo vormt de groei van Brainport een extra uitdaging voor de mkb-bedrijven in Noordoost-Brabant die moeite hebben personeel te behouden. De Brainport regio biedt echter ook kansen voor mensen en ondernemers uit onze regio. Samenwerken is dus niet alleen binnen onze regio belangrijk, maar ook daarbuiten, met aangrenzende gebieden zoals Brainport.
“Daarnaast blijven mensen niet alleen in de regio vanwege hun werk, ze willen ook prettig kunnen wonen en leven”, aldus Harald. “We moeten dus zorgen voor voldoende huisvesting en aantrekkelijke voorzieningen. Dit vraagt om een integrale aanpak, vooral samen met gemeenten.
Wat doet Noordoost-Brabant Werkt?
NOBW zet zich in voor werkgevers, werkenden, werkzoekenden en jongeren in de regio Noordoost-Brabant. Dat doet het regionale arbeidsmarktprogramma met een Werkgeversaanpak, Jongerenaanpak en Regionaal Werkbedrijf. De focus ligt op vier belangrijke regionale opgaven: een leven lang ontwikkelen, waarbij mensen hun talenten ontdekken en ontwikkelen; inspelen op de transities van de arbeidsmarkt door werknemers en organisaties klaar te stomen voor de toekomst; talent behouden en aantrekken voor werk in de regio; en omgaan met crises en krapte door zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden.
Regio Deal zesde tranche
“Voor de volgende deal willen we ons vooral gaan richten op het binden en boeien van jong talent voor onze regio, onder andere door de overgang van school naar werk soepeler te laten verlopen. Bijvoorbeeld met meer loopbaanbegeleiding en gerichte ondersteuning voor jongeren van 16 tot 27 jaar. Tegelijkertijd blijven we inzetten op de aanpak van de arbeidskrapte, leven lang ontwikkelen en de doorontwikkeling van de dienstverlening van het werkcentrum.”
Belang van regionaal samenwerken
Onze arbeidsmarkt is een van de krapste arbeidsmarkten in Nederland. Er is een brede, regionale en integrale aanpak nodig is alle uitdagingen het hoofd te bieden. “We zijn al goed op weg, maar er ligt nog een lange weg voor ons. Alleen door als regio de handen ineen te slaan, kunnen we gezamenlijk bouwen aan een veerkrachtige en toekomstbestendige arbeidsmarkt, waarin iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen, op school, op het werk, en in de toekomst. Samen staan we sterker en kunnen we beter inspelen op de uitdagingen van vandaag en morgen”, aldus Harald.
Over Harald Odinga
Harald Odinga (44), geboren in Leeuwarden en opgegroeid in Friesland en Zuid-Limburg, studeerde lichamelijke opvoeding aan Fontys in Tilburg en behaalde een master in management & organisatie aan TIAS. Hij werkte 18 jaar bij Helicon in diverse functies, waaronder directeur en manager bedrijfsvoering, en is sinds de fusie met Yuverta regiodirecteur in Brabant en Limburg. Zijn loopbaan kenmerkt zich door een sterke focus op onderwijs- en organisatieontwikkeling. Hij is voorzitter van de stuurgroep Jongerenaanpak en Voortijdige Schoolverlaters bij Noordoost-Brabant Werkt, en bestuurslid van stichting AANtWERK, waar hij zich inzet voor arbeidsmarktparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.