In 2003 werd Jack Mikkers burgemeester van Maasdriel. Daarna was hij tien jaar lang burgmeester van Veldhoven en sinds 2017 van ’s-Hertogenbosch. Als burgemeester van de hoofdstad van Noord-Brabant en de grootste stad van Noordoost-Brabant werd hij tevens verkozen tot voorzitter van RNOB, AgriFood Capital én Veiligheidsregio Brabant-Noord.
Nieuwsgierig zijn naar de ander
Jack is ongekend nieuwsgierig naar wat er in de samenleving, de regio, binnen zijn eigen gemeente en daarbuiten gebeurt. “Ik wil altijd weten waar ontwikkelingen of uitdagingen zitten of wat mensen bezig houdt.”
Verschillende perspectieven
Een politieke en bestuurlijke kijk op zaken had Jack al van jongs af aan. Door zijn ervaring als bestuurder in zowel kleine als grote gemeenten bekijkt Jack de maatschappelijke opgaves, zoals leefbaarheid, klimaatadaptie en mobiliteit, daarom altijd vanuit verschillende perspectieven. Die ervaring en interesse komen heel goed van pas in zijn rol als voorzitter van RNOB.
Jack: “Ik kijk naar de betekenis per gebied. De behoefte van inwoners van een dorp zijn anders dan die van een stad. Maar ook binnen een dorp of stad kunnen behoeftes heel verschillend zijn. In ’s-Hertogenbosch zie je die combinatie van het stedelijke en dorpse heel goed terug. denk maar aan iemand die in een flat op drie hoog achter zit of iemand met een eigen huis met tuin en uitzicht over de landerijen. Misschien wonen ze maar een paar honderd meter van elkaar vandaan, maar ieder heeft een eigen idee van wat fijn wonen, leven en werken is. Daar moet je rekening mee houden.”
Grenzeloos denken en regionaal samenwerken
“Geen enkele burgemeester kan het alleen. Door samen te werken kom je vooruit. Samen (burgemeester, wethouders, raadsleden, bedrijven, etc) kennen we onze inwoners en kunnen we inspelen op de zaken die nodig zijn. Als we al onze creativiteit inzetten, kunnen we uitdagingen in ons gebied oplossen, in het belang van onze regio, want sterke gemeenten maken een sterke regio en andersom. Als het goed gaat met de regio, gaat het ook goed met de gemeenten. En dus ook ons ‘s-Hertogenbosch. Dit vereist dat we grenzeloos denken, dat we geïnteresseerd zijn in de ander, dat we bereid zijn van elkaar te leren, elkaar te helpen en in elkaar geloven. Als er nooit iemand geloofd had dat we naar de maan konden, waren we nooit gegaan. Innovatie, nieuwe kracht, kan alleen als je vaste patronen los laat en vrij denkt”, aldus Jack.
Stroomversnelling
Afgelopen jaar beheerste de coronapandemie ons hele leven en werken. Jack: “Brabanders zijn echte netwerkers. Wij komen door de achterdeur binnen en zitten bij elkaar aan de keukentafel. Die keukentafel werd afgelopen jaar verruild door een Zoom scherm. Met een scherm ertussen zie en voel je minder goed wat de ander beweegt. Daarentegen heeft corona bepaalde ontwikkelingen ook in een stroomversnelling gezet, zoals de digitalisering, het werken op afstand en de verhouding tussen thuiswerken en op kantoor. Werkgevers die vroeger huiverig waren om hun medewerkers thuis te laten werken, hoor ik nu zeggen dat ze hun medewerkers soms moeten afremmen omdat ze thuis té veel werken.”
Tegelijkertijd zijn door corona ook de verschillen in de samenleving zichtbaarder geworden. Jack: “Voor een gezin met drie kinderen van 3, 5 en 7 in een appartement van 50 m2, die vechten om de laptop, was en is de dynamiek van thuiswerken heel anders, dan voor een gezin dat beschikt over drie ruime slaapkamers en voldoende apparatuur. In de oplossingen die we nu zoeken, moeten we daar ook oog voor hebben. Duidelijk is dat bij die oplossingen ook de andere overheden een belangrijke rol spelen”.
Regionaal corona herstelplan
Op de innovatiekracht die Noordoost-Brabant zo kenmerkt, wordt vooral een beroep gedaan na dit bijzondere coronajaar. Jack: “Welvaart en welzijn hebben een andere betekenis gekregen. Woningwensen zijn in korte tijd veranderd, doordat we meer thuis blijven werken. We zitten straks minder op de weg en minder in de trein of bus en kantoren komen leeg te staan. Qua economie heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Waar in de ene beroepsgroep het werk stil kwam te liggen, schreeuwden andere beroepsgroepen om personeel. Sectoren als zorg en biowetenschappen zijn belangrijker dan ooit tevoren gebleken. Ook zijn we ons nog meer bewust geworden van de rol van digitalisering en data."
Op verzoek van de burgemeesters heeft RNOB een analyse gemaakt van hoe de regio ervoor staat na een jaar coronacrisis. Op basis daarvan zijn gemeenten met elkaar in gesprek over prioriteiten en aandachtspunten voor de korte en de langere termijn. Deze regionale aanpak voor de corona herstelfase staat dan ook op de agenda van de Regiodag van 24 juni.
We blijven groeien en ontwikkelen
Jack ziet de post-corona periode met vertrouwen tegemoet. “Als we gezamenlijk de uitdagingen verkennen en oplossen, profiteren de individuele gemeenten daar des te meer van. Ik denk daarbij terug aan onze regioreis en de afsluitende avond in Oss waar we de toekenning van de Regio Deal vierden. In het begin van de avond was iedereen heel kritisch en soms ook terughoudend, maar door met elkaar in gesprek te gaan, veranderde die houding. We gingen kijken hoe we elkaar konden helpen. We waren bereid te kijken naar wat er in andere gemeenten gebeurt. We mogen samen trots zijn op die ontwikkeling die we in de regionale samenwerking hebben doorgemaakt. En we zijn daar nog steeds groeiende in. Zolang we bereid blijven over grenzen heen te kijken, gaan we voor meer in plaats van voor minder”, aldus Jack.