Nieuw uitvoeringsprogramma Natuur en Landschap vastgesteld
29 november 2024

De gemeenten en waterschappen in Noordoost-Brabant gaan samen actief verder met het behoud en de versterking van natuur en landschap in de regio. Tijdens de RNOB Regiodag van 3 oktober jl. hebben alle betrokken bestuurders ingestemd met het nieuwe regionale uitvoeringsprogramma Natuur en Landschap.   

delen

De gemeenten en waterschappen in Noordoost-Brabant gaan samen actief verder met het behoud en de versterking van natuur en landschap in de regio. Tijdens de RNOB Regiodag van 3 oktober jl. hebben alle betrokken bestuurders ingestemd met het nieuwe regionale uitvoeringsprogramma Natuur en Landschap.   

 

Vier opgaven 

Het nieuwe uitvoeringsprogramma richt zich op het versterken van biodiversiteit, het verbinden van natuurgebieden, ruimte voor waterberging, bosaanplant en het behoud van een aantrekkelijk leefklimaat. Het bouwt voort op de startnotitie Natuur en Landschap, de Agenda natuur en landschap en bijbehorende geactualiseerde groenblauwe structuurkaarten.

 

De vier regionale opgaven in het vernieuwde programma Natuur en Landschap zijn:

  • Landschappelijke kwaliteitsverbetering en groenblauwe dooradering
    Voor nieuwe initiatieven die natuur en landschap versterken, wordt een leidraad met richtlijnen ontwikkeld. Een nulmeting moet duidelijk maken wat er nodig is om de doelstelling van 5% meer groenblauwe dooradering in 2030 te realiseren. 
    Hiervoor zijn de medewerking en de inspanning van andere grondeigenaren nodig. In een pilot verkennen de samenwerkende gemeenten en het waterschap de samenwerking met grondeigenaren aan hand van concrete projecten.

 

  • Een robuust natuurnetwerk 
    Een robuust natuurnetwerk draagt bij aan het behoud en versterken van de biodiversiteit. RNOB zet daarom in op robuuste verbindingen tussen natuurgebieden, zowel binnen als naar buiten de regio. In een handreiking worden de beoogde doelen van deze robuuste verbindingen inzichtelijk gemaakt en de beelden die samenwerkende gemeenten en waterschappen daar wel of juist niet bij hebben. Omdat de realisatie van het regionale Natuur Netwerk Brabant (NNB) achterblijft bij de urgentie van de gebiedsontwikkelingen, wil de regio meer slagkracht voor en consistentie in de realisatie van dit netwerk in combinatie met Ondernemend Natuurnetwerk Brabant (ONNB). RNOB werkt aan een kennisdocument en koersdocument voor natuur in het netwerk die nu nog niet gerealiseerd is.  
  • Natuur en biodiversiteit in en rond bebouwd gebied
    Meer groen in steden draagt niet alleen bij aan biodiversiteit, maar ook aan klimaatadaptatie, zoals waterbuffering. Op basis van goede voorbeelden wordt een handreiking voor natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen ontwikkeld waar inwoners, projectontwikkelaars en andere initiatiefnemers mee aan de slag kunnen.

  • Brabantse Bossenstrategie
    Om uitvoering te geven aan de Brabantse Bossenstrategie van de provincie Noord-Brabant werkt de regio een bod uit met concrete hectaredoelstellingen en locaties, afgestemd op landschap, biodiversiteit en klimaat en regionale kenmerken als archeologie. Met als doel: de bossen in onze regio uit breiden en te verder te versterken op de juiste plekken.

 

Kracht van het programma

De kracht van het programma ligt in de samenwerking tussen gemeenten, waterschappen, de provincie Noord-Brabant en vanaf volgend jaar  - hopelijk - ook de natuurorganisaties.

Désiré van Laarhoven, bestuurlijk trekker van Natuur en landschap: “Elke gemeente heeft binnen het programma een eigen project. Dat maakt het concreet en resultaatgericht. De bestuurlijke kopgroep en ambtelijke werkgroep zorgen ervoor dat projecten elkaar versterken en knelpunten worden opgelost.”

Flexibel en toekomstgericht

Het uitvoeringsprogramma Natuur en Landschap is een dynamisch document. Jaarlijks worden de projecten geëvalueerd en waar nodig bijgesteld of uitgebreid. Hoewel de focus nu ligt op proces en planning, is de ambitie om in volgende fasen daadwerkelijk ‘de schop in de grond te zetten’ en tot uitvoering over te gaan.

 

De bestuurders kijken terug op een goed proces met grote bestuurlijke betrokkenheid. Ook de provincie is enthousiast. Gedeputeerde Hagar Roijackers complimenteert RNOB en roept op “om snel met elkaar tot transactie te gaan en tot mooie projecten te komen”. Dat gaan we zeker doen!


Meer over: Natuur en landschap