Uitdagingen en kansen
De leefbaarheid van het buitengebied in onze regio staan onder druk door de vele ruimtelijke opgaven. Tegelijkertijd bieden deze uitdagingen ook kansen om onze regio toekomstbestendig te maken. Tijdens de werksessie deelden gebiedsmanagers en andere gemeentelijke functionarissen hun ervaringen vanuit verschillende regionale uitvoeringsprogramma’s.
Overkoepelende thema's
Mark Janssen-van Gaal, betrokken bij RNOB en het programma Vitaal Landelijk Gebied, deelde zijn visie op de aanpak van complexe vraagstukken in het buitengebied. “Alleen met een integrale aanpak en gelijkwaardige samenwerking kunnen regionale uitdagingen worden opgelost.” Desiré van Laarhoven, bestuurlijk trekker Natuur en Landschap RNOB, merkt op dat er weliswaar vanuit verschillende regionale programma’s aan brede welvaart wordt gewerkt, maar dat er nog weinig onderlinge afstemming plaatsvindt. “Circulaire landbouw, biobased bouwen en duurzaam grondgebruik zijn overkoepelende thema’s die gemeenten en waterschappen gezamenlijk kunnen oppakken.”
Joan van Dijk, programmaregisseur Vitaal Landelijk Gebied bij RNOB: "Er is veel enthousiasme en betrokkenheid van zowel bestuurders als ambtenaren om de vraagstukken in het buitengebied samen aan te pakken." Maartje van Lieshout, programmaregisseur Natuur en Landschap bij RNOB, vult aan: "Tegelijkertijd is het essentieel om meer grip op ontwikkelingen te krijgen en de uitvoering te versterken."
Meer integraal samenwerken
De uitkomst van deze werksessie vormt een belangrijke bouwsteen voor de verdere integratie en samenwerking binnen het RNOB-programma Vitaal Landelijk Gebied. Zo kunnen programma’s op het gebied van landbouw, natuur en landschap en klimaat bijvoorbeeld gekoppeld worden aan sleutelthema’s van NOVEX De Peel, de Hoogwateraanpak Brabant Oost en de aanpak landelijk gebied van de provincie Noord-Brabant. Deze integratie wordt de komende periode in gang gezet.