‘Remanufacturing’ biedt kansen voor maak- en machineindustrie
24 september 2024

Remanufacturing, ofwel het hergebruik van (onderdelen van) machines en apparaten, biedt belangrijke kansen voor de maak- en machine-industrie in Noordoost-Brabant. Het is geen bedreiging voor het traditionele businessmodel van machineleveranciers die zich richten op nieuwverkoop, maar levert juist voordelen op. Dit bleek tijdens de workshop op 4 september jl. bij RESER Europe in Uden, waar ondernemers uit de regio samenkwamen om de kansen én uitdagingen van remanufacturing te verkennen.

delen

De workshop werd georganiseerd op initiatief van de provincie Noord-Brabant, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Circular Value Center en Maak Los in samenwerking met RNOB en AgriFood Capital. 

 

Nieuwe businesskansen

RESER Europe, gespecialiseerd in het remanufacturen van industriële robots, opende de dag met een welkomstwoord van directeur Derk Kappers. Vervolgens benadrukte Jan Westra van de provincie Noord-Brabant het belang van remanufacturing voor de regio: “Veel ondernemers onderschatten de businesskansen van hergebruik. Het opent deuren naar nieuwe markten, ondersteunt duurzaam ondernemen en versterkt tegelijkertijd de concurrentiepositie van bedrijven.”

Hergebruik van machines en onderdelen opent deuren naar nieuwe markten, ondersteunt duurzaam ondernemen en versterkt de concurrentiepositie van bedrijven

Routekaart

Niels van Offen van Maak Los vulde aan: “Door machines en apparaten te hergebruiken, kunnen bedrijven kosten besparen en het gebruik van afval en grondstoffen verminderen. Remanufacturing draagt bij aan de circulaire economie doordat producten en onderdelen in de kringloop blijven en langer meegaan.”

 

De kansen van remanufacturing brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Daarom werd tijdens de bijeenkomst de 'Routekaart Remanufacturing' gepresenteerd, die bedrijven ondersteunt bij de overgang naar een remanufacturing businessmodel. Bekijk hier de routekaart.

Uitdagingen voor ondernemers 

Ondernemers in Noordoost-Brabant worden bij remanufacturing geconfronteerd met regelgeving vanuit de EU over het rapporteren van de ecologische footprint en het aantonen van de herkomst van materialen. “Hier lopen veel bedrijven in de praktijk tegenaan, binnen én buiten Noordoost-Brabant”, aldus Niels. ”Dat geldt ook voor hun toeleveranciers die soms maar klein zijn. Daar ligt een mooie opgave voor de provincie, RNOB en AgriFood Capital.” 

 

Ook de opslag en het transport van materialen vormen een uitdaging, vooral vanwege de beperkte beschikbare ruimte. In het regionale beleid voor bedrijventerreinen in Noordoost-Brabant is steeds meer aandacht voor de ruimte die bedrijven nodig hebben voor circulaire activiteiten zoals remanufacturing.

 

De middag werd afgesloten met een rondleiding van Derk Kappers door het gloednieuwe bedrijfspand van RESER Europe. De deelnemers kregen een toelichting op het proces van het weer als nieuw maken van robots. 

Over Remanufacturing

Remanufacturing is een proces waarbij gebruikte of versleten producten of onderdelen worden hersteld en teruggebracht naar een staat die vergelijkbaar is met een nieuwe. Remanufacturing gaat verder dan reparatie of hergebruik, omdat het product volledig wordt gedemonteerd, schoongemaakt, geïnspecteerd, en waar nodig gerepareerd of onderdelen vervangen. Na het opnieuw in elkaar zetten van de onderdelen wordt het product getest aan de specificaties van een nieuw product.

 

Dutch Design Week 2024 

Voor wie meer wil weten: tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (19 t/m 27 oktober) zal een sessie worden gewijd aan remanufacturing, met een focus op de kansen voor ondernemers in de maakindustrie.