Nieuwe GLB-subsidieregeling ‘Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling'
22 oktober 2024

Dit najaar wordt de nieuwe GLB-subsidieregeling 'Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling' opengesteld. Deze regeling is bedoeld voor samenwerkingsverbanden van boeren en andere veranderaars die aan de slag willen met de uitdagingen in hun gebied. Het biedt een uitgelezen kans voor (lokale) overheden om samen met betrokken partijen stappen te zetten om de regio toekomstbestendig te maken.  

delen

Klimaat, water en biodiversiteit

De subsidieregeling geeft mogelijkheden om in te spelen op belangrijke thema’s als klimaatadaptatie, waterbeheer en biodiversiteitsherstel. Gemeenten en waterschappen kunnen via deze regeling samen met boeren aan oplossingen werken voor droogte- en wateroverlast en het versterken van Natura 2000-gebieden, bijv. door middel van agrarisch natuurbeheer. Daarnaast helpt het boeren om hun bedrijfsvoering toekomstbestendig te maken door kennisontwikkeling, innovatie en investeringen.

 

Twee onderdelen

De nieuwe GLB subsidieregeling bestaat uit twee onderdelen:

  • Opstellen van een integraal gebiedsplan: max. 40.000 euro subsidie per gebied - subsidieplafond: 500.000 euro 
  • Uitvoeren van een integraal gebiedsplan: max. 1.000.000 tot 1.500.000 euro per gebied - subsidieplafond: 4.200.000 euro

 

Meer weten?

De definitieve openstellingsperiode zal binnenkort bekend worden gemaakt via de websites van Stimulus en de Provincie Noord-Brabant. Brabant is een van de eerste provincies die deze regeling openstelt. Daarom is er de komende maanden extra ondersteuning beschikbaar bij de provincie Noord-Brabant.  Kijk hier voor meer informatie en contactgegevens van de provincie voor vragen over deze nieuwe GLB-subsidieregeling.

 

GLB subsidies

GLB staat voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie (2023-2027).  Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor Nederland is gezamenlijk opgesteld door het Rijk, de provincies en de Unie van Waterschappen. Het GLB biedt subsidies die landelijk en provinciaal worden opengesteld voor agrariërs, waterschappen, kennisaanbieders en samenwerkingsverbanden. De GLB-subsidies helpen om de landbouw in Europa duurzamer te maken.