Dit zijn afspraken over de manier waarop de Noordoost-Brabantse gemeenten en de provincie Noord-Brabant samen invulling geven aan de opgave voor bedrijventerreinen. Het programma werd op de bestuurlijke Regiodag van 3 oktober 2024 vastgesteld en overhandigd aan gedeputeerde Stijn Smeulders.
Ruimte voor regiogebonden distributie
De plannen richten zich niet alleen op de hoeveelheid benodigde ruimte, maar ook op de kwaliteit. Voor de periode tot 2040 is er tussen de 192 en 278 hectare netto extra bedrijventerrein nodig. Een groot deel hiervan (147 tot 180 hectare) is bestemd voor grootschalige distributie. De gemeenten willen deze ruimte alleen beschikbaar stellen voor regio-gebonden distributie, en niet voor zogeheten "footloose logistiek" – bedrijven zonder lokale binding. De gemeenten hebben de gezamenlijke ambitie om de komende jaren 133 tot 205 hectare netto extra ruimte beschikbaar te maken voor het ondernemen op bedrijventerreinen.
Belang van goede afspraken
Gedeputeerde Stijn Smeulders van de provincie Noord-Brabant onderstreept het belang van samenwerking. “Voor bedrijventerreinen geldt dat ze al snel de gemeentegrenzen overstijgen”, vertelt hij. “Ze zijn van regionaal of zelfs van provinciaal belang. Daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken over de programmering van nieuwe bedrijventerreinen én over de herstructurering van bestaande terreinen. Dat zijn twee zijdes van dezelfde medaille. Ik ben blij dat dat in goed overleg met de gemeenten gaat. Ook in Noordoost-Brabant zullen immers nieuwe bedrijventerreinen nodig zijn om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Samen gaan we op zoek naar mooie en geschikte locaties.”
"We gaan daarnaast voor intensiever ruimtegebruik op bestaande locaties en hebben ook aandacht voor (her)benutting van achtergelaten kavels. Zo weten we werkgelegenheid voor onze regio te behouden.”
Vraag en aanbod
Naast de kwantitatieve opgave ligt er een belangrijke kwalitatieve uitdaging voor de regio. De afspraken in de nieuwe programmering richten zich op het toekomstbestendig maken van bestaande bedrijventerreinen en het beter benutten van de beschikbare ruimte. Met als doel om vraag en aanbod op lange termijn goed op elkaar af te stemmen, zowel lokaal als regionaal, en bedrijventerreinen zo in te richten dat ze meer waarde toevoegen aan de regio. Daarbij gaat het om het beoordelen van de meerwaarde van terreinen, het profileren van bestaande en nieuwe locaties en het faciliteren van transformatie om bedrijventerreinen duurzaam en efficiënt te kunnen ontwikkelen. Deze stappen dragen bij aan een toekomstbestendige regio waarin bedrijvigheid duurzaam en effectief kan blijven groeien.
Voortvarend proces
De STEC Groep, die betrokken was bij het opstellen van het rapport, concludeert: “Noordoost Brabant heeft een voortvarend proces doorlopen waarin kwantitatieve en kwalitatieve afspraken zijn gemaakt die getuigen van ambitie! De regio kan aan de slag met het toekomstbestendiger maken van haar bestaande voorraad en het aan laten sluiten van vraag en aanbod.”
Uitvoering en monitoring
De nieuwe regionale programmering bedrijventerreinen geeft letterlijk ruimte aan economische groei van de regio én ruimte voor de aanpak van maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatadaptatie en de energietransitie. RNOB gaat de komende jaren de uitvoering van de gemaakte afspraken monitoren en zal daarnaast werken aan een regionaal plan om ruimte te winnen op de bestaande bedrijventerreinen.
Voor de gemeenten biedt de regionale programmering bedrijventerreinen een belangrijke basis voor de eigen, lokale programmering en Omgevingsvisies. Voor de provincie is het een bouwsteen voor haar ruimtelijk-economische koers en voor haar bijdrage aan de Nota Ruimte van het Rijk. De gemeenteraden in Noordoost-Brabant worden via hun colleges geïnformeerd over de nieuwe programmering bedrijventerreinen in onze regio.
Het belang van bedrijventerreinen voor Noordoost-Brabant
Bedrijventerreinen hebben een grote economische, maatschappelijke en ecologische waarde voor onze regio. Waarom?
- Bedrijventerreinen zijn een motor voor regionale en lokale economieën. Ze bieden ruimte aan bedrijven om te groeien, wat direct bijdraagt aan de werkgelegenheid. Zowel grote bedrijven als MKB’ers vestigen zich er, wat zorgt voor (extra) banen.
- Bedrijventerreinen worden steeds meer ingericht voor circulaire economie en duurzame bedrijvigheid, zoals hernieuwbare energie en energieneutrale gebouwen. Dit draagt bij aan zowel economische als ecologische doelstellingen van de regio.
- Bedrijven op bedrijventerreinen dragen vaak bij aan sociale chohesie door sponsoring van lokale initiatieven, het aanbieden van stageplekken, en door deel te nemen aan maatschappelijke projecten.
- Bedrijven die dicht bij elkaar zijn gevestigd, profiteren van elkaars nabijheid waardoor nieuwe samenwerkingen en innovaties worden gestimuleerd. Dit zorgt voor een beter vestigingsklimaat en een aantrekkelijke omgeving voor nieuwe bedrijven.