Brabantse aardappelverwerkers pionieren met duurzame waterinnovaties
22 juli 2024

In AgriFoodInnovation werken Agristo, Aviko, Duynie, Lamb Weston en Peka Kroef samen aan de ontwikkeling en implementatie van innovatieve technieken om water te besparen en relevante stoffen uit water te hergebruiken. In de tweede helft van dit jaar start een project rond de winning van voedingsstoffen uit proceswater. Het programma van AgriFoodInnovation wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant met RNOB als penvoerder.

delen

Slimme technologieën spelen een belangrijke rol in de besparing en hergebruik van water. Maar ook in het herwinnen van interessante stoffen uit productiewater. Besparing en hergebruik vormen belangrijke pijlers van een duurzame aardappelsector en circulaire economie.

Voedingsstoffen uit proceswater 

Behalve aan innovatieve waterbesparingstechnieken werken de vijf aardappelverwerkers binnen AgriFoodInnovation ook aan het winnen van voedingsstoffen uit proceswater. Voedingsstoffen als zetmeel, eiwitten en mineralen afkomstig uit aardappelen kunnen dienen als grondstoffen voor bijvoorbeeld diervoeder of nieuwe voedingsproducten.  

 

In het najaar van 2024 start binnen ‘Verwaarding aardappelnevenstromen’ een project waarin technologische innovaties worden getest om deze en andere stoffen veilig uit proceswater te winnen. Heeft u contact met bedrijven in de aardappelindustrie voor wie dit project interessant kan zijn? Kijk hier voor meer informatie en contactgegevens van AgriFoodInnovation.