Voor het antwoord op deze vraag organiseerde De AgroProeftuin Noordoost-Brabant de Peel onlangs een kennissessie speciaal voor bestuurders, beleidsmakers en bedrijfscontactfunctionarissen van de gemeenten en waterschappen in Noordoost-Brabant. De deelnemers kwamen samen bij De Kerkhoeve in Helvoirt van biologische melkveehoudster Manon van Balkom.
Agrarische ondernemers ondersteunen met innovaties om te verduurzamen, dat is waar De AgroProeftuin Noordoost-Brabant voor staat. Dat geldt voor agrarische vernieuwers uit heel Noordoost-Brabant. Gemeenten hebben steeds meer interesse in de kennis en innovaties die binnen de proeftuin worden ontwikkeld. De grote vraag voor gemeenten blijft echter: hoe kunnen we onze lokale ondernemers concreet hiermee op weg helpen?
Experimenteren
Het doel van de bijeenkomst was om de wereld van overheid en landbouw dichter bij elkaar te brengen. Bertram de Rooij, onderzoeker en landschapsarchitect bij Wageningen University & Research, een van de sprekers, benadrukte dat experimenteren een essentieel onderdeel is van innovatietrajecten: "Je kunt niet leren als je het niet probeert. Niet alles lukt maar ook dat is kennisontwikkeling."
Innovatiehub voor kringlooplandbouw.
In de afgelopen jaren heeft De AgroProeftuin Noordoost-Brabant zich ontwikkeld van losse projecten tot een echte innovatiehub voor kringlooplandbouw”, vertelt Jeroen van den Heuvel, wethouder Maashorst en voorzitter van het landbouwinnovatieconsortium. “Agrarische ondernemers werken er samen met ketenpartijen aan nieuwe bedrijfssystemen voor een toekomstbestendige landbouw. We zorgen ervoor dat de praktijkproeven op een goede manier uitgevoerd worden. En ook dat de ontwikkelde kennis wordt gedeeld, met partijen binnen én buiten de proeftuin.”
Elkaar begrijpen
'Elkaar begrijpen' was deze ochtend een steeds terugkerend thema. Tijdens een rondleiding op het bedrijf benadrukte Manon hoe belangrijk dat is. "Jullie willen graag vergroenen, maar voor mij als ondernemer is dat niet makkelijk omdat de regelgeving en procedures vaak niet aansluiten bij de realiteit op het boerenerf. Daarom is het belangrijk dat we elkaar beter begrijpen."
Voorbeelden uit de praktijk
Tijdens de bijeenkomst kwamen ook andere vernieuwers aan het woord die actief zijn in De AgroProeftuin Noordoost-Brabant. Voorbeelden van innovatieve programma’s en projecten zijn proeven met eiwitrijke gewassen en vezelgewassen, het meten van nitraatresidu in de bodem en de samenwerking van 170 boeren in de Stichting Duinboeren rond het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen.
Waardevol en verbonden
De aanwezigen beaamden dat de kennis(makings)sessie zeker heeft bijgedragen aan meer begrip voor elkaars uitdagingen. Door met elkaar in gesprek te zijn én te blijven, kunnen gemeenten, waterschappen en boeren samen stappen vooruit zetten op weg naar een landbouw die slim, circulair, waardevol en verbonden is met de maatschappij.
Meer informatie: www.de-agroproeftuin.nl.
De AgroProeftuin Noordoost-Brabant is het landbouw-innovatieconsortium van AgriFood Capital in samenwerking met RNOB, de provincie Noord-Brabant en Wageningen University & Research. Het wordt mede gefinancierd door de Regio Deal Noordoost Brabant en het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidoostelijke Zandgronden. Het innovatieconsortium wordt aangevoerd door AgriFood Capital.