‘Love is in the Soil’ – Samenwerken aan een eerlijke eiwit keten
14 maart 2025

Op de dag voor Valentijnsdag zette De AgroProeftuin Noordoost-Brabant en andere partners van het project Verbonden Peelproeftuinen voor Slimme Rotatieteelten de liefde voor de bodem en de boon centraal. Tijdens het Eiwitevent ‘Love is in the Soil’ kwamen telers, verwerkers, retailers, onderzoekers en beleidsmakers samen om de volgende stappen in de eiwittransitie te bespreken. Gewassen als lupine en veldbonen hebben veel potentie maar ook nog veel uitdagingen op het gebied van teelt, afzet en consumptie.

delen

Doorstart

Het event markeerde zowel de afronding als de doorstart van het Verbonden Peelproeftuinen-project, een initiatief van Innovatiehuis de Peel, LLTB en De AgroProeftuin Noordoost-Brabant. De afgelopen drie jaar is veel nieuwe kennis over eiwitrijke gewassen ontwikkeld. De weg naar grootschalige introductie van eiwitrijke gewassen is echter nog lang. Om de eiwittransitie te laten slagen, moeten barrières rondom marktacceptatie, prijsvorming en consumentbewustzijn worden doorbroken. In 2025 wordt daarom binnen het NOVEX-Impulsproject ‘Meerkleurige Peel’ verder gewerkt aan korte ketens en verwerkingsmogelijkheden om nieuwe eiwitteelten te stimuleren.

Eerste rang 

Volgens Patrick Lemmens (LLTB) loopt Nederland voorop in kennis en innovatie rond eiwitgewassen: “Als het gaat om kennisopbouw, zitten we hier op de eerste rang.” Binnen het project zijn voor telers zijn praktische hulpmiddelen ontwikkeld, zoals teeltbrochures, podcasts en een rotatie-applicatie om te bepalen of een eiwitteelt rendabel is binnen hun gewasrotatie. Ook de afzetmarkten ontwikkelen zich, met producten als lupine shoarma en hybride tonijnsalade. 

 

Ellen Kusters, projectleider van Verbonden Peelproeftuinen, onderstreepte het belang van samenwerking: “We hebben veel bereikt, maar we zijn er nog niet. De sleutel ligt in een eerlijke prijs voor telers en samenwerking in de hele keten. Als we de hele keten niet meekrijgen, blijft de eiwittransitie hangen in mooie ambities."

Van verliefdheid naar duurzame relatie

Tijdens een levendige paneldiscussie onder leiding van dagvoorzitter Lucas de Man gingen experts in op de vraag hoe ervoor te zorgen dat de eiwittransitie geen tijdelijke verliefdheid blijft, maar uitgroeit tot een duurzame relatie? Ruben Bringsken (Jamael Food Group): “De consument wil wel, maar de prijs blijft een drempel. We moeten kijken hoe we de kosten in de keten kunnen verlagen zonder dat de boer de rekening betaalt.” Janny van der Heijden (Provincie Noord-Brabant): “Een eerlijke prijs is essentieel. De kosten en baten van duurzame eiwitteelten moeten eerlijk verdeeld worden, zodat zowel de teler als de consument profiteert.”
 

Het Bonenbos: een innovatieve toekomstvisie

Lewis Jansen introduceerde zijn concept van het Bonenbos, een innovatieve agroforestry-opzet waarin veldbonen gecombineerd worden met bomen en struiken. Dit draagt bij aan bodemgezondheid, biodiversiteit en duurzame landbouw. Lewis: “Door bonen in een bosrijke omgeving te telen, creëren we een veerkrachtig ecosysteem dat minder afhankelijk is van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.”
 

Marathon

Naast inspirerende sessies over teeltuitdagingen en consumentengedrag, genoten deelnemers van een muzikale proeverij met het Bonenlied van Bunch of Reeds en bonenhapjes van chef-kok Manfred Albrecht. Dagvoorzitter Lucas de Man sloot af met een krachtige oproep: “De eiwittransitie is geen korte sprint, maar een marathon. De komende vijf tot tien jaar zijn cruciaal om deze beweging te laten slagen. Dit vraagt om samenwerking, volharding en investeringen.” 

 

Binnen De AgroProeftuin Noordoost-Brabant blijft eiwittransitie hoog op de agenda staan. RNOB is partner van dit landbouwinnovatieconsortium dat wordt aangevoerd door AgriFood Capital.


Meer over: Transitie landbouw