100.000 hectare in 2030
Nederland wil in 2030 maar liefst 100.000 hectare eiwitrijke gewassen telen, maar de teller staat pas op 18.000. Hoe kunnen we deze transitie versnellen? Dit raakt direct aan thema’s als klimaatadaptatie, biodiversiteit en duurzame landbouw – en daarmee aan gemeentelijk beleid. Eiwitrijke gewassen zoals lupine en veldbonen bieden kansen voor kringlooplandbouw, verbeteren de bodem- en waterkwaliteit én creëren duurzame verdienmodellen. Maar de teelt, afzet en consumptie lopen nog tegen de nodige uitdagingen aan. En welke rol hebben gemeenten en waterschappen hierin?
Voor wie?
De bijeenkomst is bedoeld voor telers, verwerkers, retailers en voor beleidsmakers- en uitvoerders van (lokale) overheden die werk maken toekomstbestendige landbouw en duurzame leefomgeving. Het is een uitgelezen moment om te netwerken en nieuwe kennis op te doen over de weg naar toekomstbestendige landbouw en de impact op de leefomgeving.
Waarom relevant voor gemeenten en waterschappen?
‘Love is in the Soil’ is een vette knipoog naar Valentijnsdag en staat in het teken van liefde voor de bodem én de kansen en uitdagingen van eiwitrijke gewassen. De bijeenkomst biedt:
- inziccht in de impact van eiwitteelten op duurzame gebiedsontwikkeling;
- concrete handvatten voor gemeenten en waterschappen om samen met agrarische ondernemers en ketenpartners een volgende stap te zetten in de transitie van de landbouw;
- netwerkmogelijkheden met andere beleidsmakers en/of -uitvoerders, agrarische ondernemers en onderzoekers die werk maken van duurzame voedselproductie en leefomgeving.
Programma
- Opening en welkom
- Drie jaar 'Verbonden Peelproeftuinen en Slimme Rotatieteelten'; hoe verder?’
- Rondetafelgesprek onder leiding van Lucas de Man over de uitdagingen en kansen van de eiwittransitie. In gesprek met Sonja Zuijdgeest (BeanDeal), Janny van der Heijden (provincie Noord-Brabant), Marcel Claus (Regio Noord-Limburg), Roel Clement (ZLTO) en Ruben Bringsky (Jamael Food Group - Boon)
- Lunch met meerdere bonentraktaties
- Breakout-sessies gericht op vraagstukken over het bevorderen van de consumptie van peulvruchten en de mogelijkheden van veldbonen. Eén van de sessie krijgt een verrassende muzikale omlijsting.
- Vraag en aanbod: hoe brengen we gezamenlijk de eiwittransitie een stap verder? Met elkaar in gesprek onder leiding van Lucas de Man.
Praktische informatie
Datum: donderdag 13 februari 2025
Locatie: Natuurpoort de Peel, Deurne
Tijd: 10.00 – 16.00 uur (inclusief lunch)
Aanmelden
Ga voor het actuele programma en aanmelden naar de website van De AgroProeftuin Noordoost-Brabant. Deelname is kosteloos maar aanmelden is wel verplicht. Heel graag tot ziens op 13 februari a.s.!
Over De AgroProeftuin Noordoost-Brabant
De AgroProeftuin Noordoost-Brabant is het landbouwinnovatieconsortium van AgriFood Capital in samenwerking met RNOB en de provincie Noord-Brabant. Agrarische ondernemers werken samen met kennisinstellingen en overheden aan nieuwe manieren van land- en tuinbouw. Onderzoekend en praktijkgericht; op de Proeflocatie in Zeeland (NB) en op locatie bij boeren verspreid over de regio. In de uitvoering van de projecten wordt nauw samengewerkt met kennisinstellingen zoals HAS green academy en Wageningen University & Research. De AgroProeftuin Noordoost-Brabant wordt mede gefinancierd door het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidoostelijke Zandgronden en Regio Deal Noordoost Brabant (2020-2024).
‘Verbonden Peelproeftuinen voor Slimme Rotatieteelten’ is een samenwerkingsproject van de regio’s Noordoost-Brabant, Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg. Verbonden Peelproeftuinen ondersteunt telers bij hun activiteiten rondom bodemverbetering via nieuwe eiwitteelten. Vanuit de regio Noordoost-Brabant is De AgroProeftuin Noordoost-Brabant actief betrokken bij dit project.