Eén geheel
In zijn openingswoord benadrukte Jack Mikkers, voorzitter Regio Deal Noordoost Brabant, de transitie die de regio heeft doorgemaakt: ‘Vier jaar geleden zijn we in het diepe gesprongen. In een tijd van bellen en Teamsen want we hadden te maken met een coronapandemie. Samenwerken zit in onze cultuur en dat ging al best goed. Maar het was een uitdaging om al die projecten tot één geheel te maken. Maar het is ons gelukt met ‘Goed Leven, Fijn Wonen, Anders Werken’. We hebben zelf een belangrijke transitie doorgemaakt en daarmee ook onze regio.”
Samenwerking Rijk – Regio
Monique Hootsmans, dealmaker vanuit het Rijk, was in de Regio Deal een belangrijke schakel tussen de regio en de verschillende Rijksdepartementen. “Het beleid staat soms ver van de praktijk, maar door deze Regio Deal begrijpen we beter hoe beleid landt. Ook heeft deze deal onvoorziene kansen gebracht, zoals een motie in de Tweede Kamer over de landelijke uitrol van de Noordoost-Brabantse aanpak om de weerbaarheid van agrarisch ondernemers te vergroten. Jullie hebben laten zien wat regiokracht is."
"Jullie hebben laten zien wat regiokracht is"
RNOB was penvoerder van deze Regio Deal. Regiomanager René Peerenboom is trots op de samenwerking: "Met onze cultuur van pielen, klooien en gewoon dóen hebben we brede welvaart in de regio echt op de kaart gezet. Vier jaar geleden was dat nog niet vanzelfsprekend. Nu ligt er een stevige basis om verder te bouwen. We hebben gewoon de beste Regio Deal!"
Monique Hootsmans (l) en René Peerenboom (r)
Goed Leven, Fijn Wonen, Anders Werken
In een rondje langs de velden, vertelden verschillende betrokkenen over hun ervaringen met de Regio Deal.
Leven lang ontwikkelen
Irene Rouwenhorst, programmamanager Noordoost Brabant Werkt: "Goed leven betekent als regio goede voorzieningen én werk kunnen bieden. Daarom hebben we ingezet op leven lang ontwikkelen en de aanpak van arbeidskrapte. Tijdens corona hebben we een pilot opgezet waarin we samen met twee cateringbedrijven mensen succesvol naar ander werk begeleid hebben. Deze manier van werken is nu onderdeel van het Werkcentrum Noordoost Brabant. Later hebben we geleerd hoe het arbeidspotentieel van senioren en asielzoekers veel beter te benutten.”
Peer van Summeren, lid van het College van Bestuur van Koning Willem I College, voegt daar trots aan toe: "In het kader van leven lang ontwikkelen hebben wij voor het bedrijfsleven en opleidingen op maat de Koningsacademie opgezet. Deze nieuwe en flexibele onderwijsvorm, die een boost geeft aan skillsontwikkeling, zal in 2026 is alle opleidingen van Koning Willem I College zijn doorgevoerd.”
Botsen en weer door
Marlies Kampschreur, programmamanager Puzzelen met ruimte, vertelt over het vlot trekken van complexe gebiedsprocessen die op veel weerstand stuiten. “Met alle opgaven is het puzzelen met ruimte om fijn in de regio te kunnen wonen. We hebben een tool ontwikkeld om zogenoemde actieve stilstand te doorbreken. Partijen met verschillende belangen kunnen nu met elkaar botsen waarna ze weer verder kunnen.”
Jeanette de Jong, projectleider buitengebied bij de gemeente Vught, heeft positieve ervaringen met deze botsproef. “Dankzij deze methode hebben we in onze gemeente een integraal advies kunnen geven aan onze raad voor de inrichting van het buitengebied.”
V.l.n.r. Marlies Kampschreur, Irene Rouwenhorst en Ton Hagelstein
Op eigen benen
Ton Hagelstein, programmamanager AgriFoodInnovation, benadrukt de kracht van innovatie in de regio en het belang van de pijler anders werken: "Samen met gedreven ondernemers hebben we baanbrekende innovaties gerealiseerd, zoals een AI-gestuurde onkruidrobot en een online tool die gewassenteelt efficiënter maakt. Deze projecten staan nu stevig op eigen benen. Het echte succes zit in de ondernemers zelf: hun bereidheid om te investeren vormt de beste drijfveer."
Ook ondernemer Jacob van den Borne, precisielandbouwer en ontwikkelaar van de online tool, onderstreept deze visie. Sander Groenen, directeur AgriFood Capital, voegt daaraan toe: “Dankzij de Regio Deal konden we zaadjes planten voor nieuwe samenwerkingen rond innovatieve, praktijkgerichte projecten. Nu is het zaak om een zwaan-kleef-aan effect te creëren.”
De bestuurders aan het woord…
Jack Mikkers benadrukt de verplichting naar de samenleving verder te blijven bouwen aan de regio. “Het recente rapport van Rabo Research laat zien waar we nu staan. Het ondernemersklimaat wordt gekenmerkt door familiebedrijven en mkb-ondernemingen. Het vraagt om lef om deze ondernemers te ondersteunen bij hun noodzakelijke transities en ruimte te geven om te experimenteren, zoals op proeflocaties. We hebben een nieuwe deal gevraagd. Maar van het Rijk vragen we meer dan alleen een envelop; creativiteit en bereidheid om samen te werken zijn net zo belangrijk.”
Natalie Burgers, programmadirecteur Regio Deals bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, is onder de indruk van wat er in onze regio is gepresteerd. “De Regio Deal klopte bij dit gebied. Iedereen heeft hard gewerkt aan innovaties die aansluiten bij de unieke uitdagingen en transities in deze regio. De samenwerking, ook met de verschillende ministeries, was gebaseerd op vertrouwen. Iedereen werkte vanuit zijn eigen rol, maar vooral samen, en we hebben veel van elkaar geleerd. Het commitment van het Rijk is essentieel, niet alleen financieel, maar ook in samenwerking. Dat moeten we vasthouden.”
Saskia Boelema, gedeputeerde Brede Welvaart bij de provincie Noord-Brabant: ”Brede Welvaart speelt een cruciale rol in alle programma’s waar wij als provincie verantwoordelijk voor zijn. In de projecten binnen deze Regio Deal worden economische en sociale aspecten op een unieke manier gecombineerd. Alle betrokkenen weten precies wat deze regio nodig heeft, complimenten! Dat is belangrijk, ook in een eventuele volgende deal. Noordoost-Brabant is een keimooie regio die we graag zo willen houden.”
"De Regio Deal klopte bij dit gebied"
Veel inspiratie
Of het nu gaat om voedseleducatie op basisscholen, het ondersteunen van mkb’ers bij digitalisering of het verbeteren van de leefbaarheid in de dorpen. Tijdens de 11 inspiratiesessies kwam één ding duidelijk naar voren: alleen samen komen we verder. Kijk hier voor onder andere de presentaties van deze sessies.
Karin van Meer, programmamanager Regio Deal Noordoost Brabant, bedankte iedereen voor het harde werk en het vertrouwen in de afgelopen jaren. “Er volgt nu nog een aantal eindgesprekken, een laatste Rijk-regio overleg en aan het einde leveren we een mooie eindrapportage op. Daarin krijgen ook de tips en tops van de deelnemers aan dit event een plekje.”
Ralph van Mackelenbergh sloot de bijeenkomst af met een column waarin hij de dag op ludieke manier samenvatte. Daarna werd er geproost op de samenwerking en was er volop ruimte om te netwerken onder het genot van een hapje, drankje en mooie muziek.
En nu…. zijn we er dan?
De Regio Deal loopt af maar we zijn nog lang niet klaar. “We zijn een regio die altijd kansen zoekt voor de toekomst”, aldus Jack Mikkers. “Mooi wat we hebben gedaan en dankbaar voor al die mensen in al die projecten in de afgelopen jaren. Maar laten we vooral aan onze regio blijven bouwen in het belang van onze toekomstige generaties. We zetten daarvoor onder andere in op een nieuwe Regio Deal. In februari 2025 horen we of onze aanvraag gehonoreerd wordt."
KIJK HIER ALLE PRESENTATIES, FOTO'S EN FILMPJES VAN DE BIJEENKOMSt TERUG