Rotatieteelt of vruchtwisseling zou hier een slimme oplossing voor kunnen bieden. Daarbij groeien gewassen het ene jaar op een plek en het volgende jaar op een andere plek. Binnen een bepaald landbouwgebied schuiven de gewassen als het ware door.
Proeftuinen verbonden
In de Peel bundelen boeren, proeftuinen, onderwijs, overheid en onderzoek nu de krachten om samen nieuwe teelten te ontwikkelen die geschikt zijn voor vruchtwisseling. Dat doen zij in het nieuwe en innovatieve project 'Verbonden Peelproeftuinen voor Slimme Rotatieteelten'.
Boeren gaan in de Peelproeftuinen én op eigen percelen nieuwe rotatieteelten ontwikkelen. Teelten die op termijn economisch rendabel moeten zijn. De vruchtwisseling wordt toegepast op zowel bestaande gewassen als op nieuwe gewassen zoals lupine en veldbonen.
Unieke samenwerking
Uniek in dit project is de samenwerking tussen de regio’s Noordoost-Brabant, Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg. Ook zijn de proeftuinen en netwerkorganisaties WUR Open Teelten, proefbedrijf Vredepeel, Platform Nieuwe Teelten Limburg, Praktijkcentrum voor Precisielandbouw, Regio Noord-Limburg, LLTB, Innovatiehuis de Peel en AgroProeftuin de Peel actief betrokken.