Regio Deal update september 2024
26 september 2024

In Regio Deal Noordoost Brabant werken rijk, provincie, regio en bedrijfsleven samen aan versterking van de leefbaarheid en welvaart in onze regio. Dat doen we samen in (inmiddels) 23 projecten die zijn verdeeld over drie pijlers: Goed Leven, Fijn Wonen en Anders Werken. We zetten de gebeurtenissen van de afgelopen maand op een rij en blikken ook vooruit.

delen

Nieuws vanuit de organisatie

De voortgangsrapportage juli 2020 - mei 2024 is gedeeld met partijen in de regio. Het Rijk-regio overleg van 28 augustus jl. heeft complimenten gegeven over onze aanpak en behaalde resultaten.

 

Eén keer per jaar wordt de DB+ Regio Deal vergadering gecombineerd met een werkbezoek. Dit jaar waren we op 5 juli jl. bij Spierings Mobile Cranes in Oss. De directie nam ons mee in de wijze waarop zij technisch talent aan de regio binden onder andere met ‘Jobscool’. Deze technische bedrijfsschool voert Spierings Mobile Cranes samen met Verhoeven Family of Companies en Heesen Yacht, twee andere bedrijven uit Oss. Dit zijn activiteiten die passen bij het Regio Deal project ‘Klaar voor de banen van nu en de toekomst’. Kees van Geffen overhandigde namens Noordoost Brabant Werkt (NOBW) het ‘Keep on Learning’ estafettestokje aan Koos Spierings.

 

De verantwoordelijk minister voor de Regio Deal, Mona Keijzers (VRO) heeft medio juli de Tweede Kamer geïnformeerd over de openstelling zesde tranche Regio Deals. Dit is de laatste ronde. Deze keer is 244,3 miljoen euro beschikbaar. RNOB, AgriFood Capital en Noordoost Brabant Werkt bereiden samen een aanvraag voor die eind oktober 2024 wordt ingediend. In de voorbereiding hiervan zijn deze maand twee netwerkbijeenkomsten georganiseerd. De eerste was op 18 september met meerdere strategen van de provincie Noord-Brabant. Op 24 september gingen we in gesprek met verschillende departementen over onze ervaringen in de huidige deal en het kader voor de zesde tranche.

 

UWV heeft de jaarlijkse arbeidsmarktprognose uitgebracht. UWV verwacht dat de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant in 2024 en 2025 stabiliseert, na enkele turbulente jaren. De arbeidsmarkt volgt hiermee de economie die terugkeert naar een gematigd groeipad. Ook aanhoudende personeelstekorten en hoge personeelskosten remmen de banengroei. Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt over een historisch hoogtepunt heen lijkt te zijn, blijven werkgevers de komende jaren last houden van personeelstekorten.

 

Rabobank Research doet veel onderzoek naar Brede Welvaart. Samen met Universiteit Utrecht is de Brede Welvaartsindicator (BWI) ontwikkeld. In juni concludeerden de onderzoekers dat de brede welvaart in 2023 is hersteld, maar dat de ongelijkheid in BWI tussen 40 Corop-regio’s toeneemt. De regio Noordoost-Brabant staat op plaats 19 van de 40 regio’s. Qua groei van de BWI over de jaren heen scoort onze regio veel lager. De groei tussen 2013-2022 is slechts 0,013, landelijk is dat gemiddeld 0,024. De BWI is op basis van data en feitelijke waarnemingen. In september zijn de resultaten van de jaarlijkse enquête naar de ervaren brede welvaart gedeeld. Er blijkt een verschil tussen de ervaren brede welvaart en de BWI. Dat wil zeggen, tussen wat de cijfers zeggen en hoe mensen het ervaren. De ervaren brede welvaart is in 2024 licht gedaald vooral in de dimensies die gaan over de leefomgeving van mensen. Rabobank Research concludeert dat zowel voor werknemers als voor ondernemers nog relatief veel brede welvaart valt te winnen wanneer er meer wordt geïnvesteerd in maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling.

 

Nieuws vanuit de pijlers

Lees hier het laatste nieuws uit de drie pijlers Goed Leven, Fijn Wonen en Anders Werken.


Meer over: Regio Deal