Regio Deal: samenwerken met kennisinstellingen
28 maart 2022

Dat was het thema van de bijeenkomst van de projectleiders van Regio Deal Noordoost Brabant eerder deze maand bij HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Deze projectleidersbijeenkomsten zijn bedoeld om meer te leren van andere Regio Deal projecten, om informatie te delen over de Regio Deal en om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te ontdekken. 

delen

Gastvrouw Petruschka Claassens, directeur Food & Industry, heette iedereen van harte welkom bij "het hogere beroepsopleidings- en expertisecentrum in Zuid-Nederland binnen het domein van agri, food en leefomgeving." De HAS biedt onderwijs aan studenten en cursisten, mogelijkheden voor onderzoek (o.a. via lectoraten) en valorisatietrajecten in de vorm van bedrijfsopdrachten. Dat doet de kennisinstelling in drie clusters: Leefomgeving en Natuur, Agri & Business en Industrie & Food. “Elk cluster is verbonden aan Regio Deal Noordoost Brabant”, aldus Petruschka. 

Bedrijven kunnen gebruik maken van faciliteiten van de HAS. “Dat doen bijvoorbeeld ook oud-studenten die na hun studie als startende ondernemer in Jamfabriek hier in de stad vestigen”, vertelt Petruschka. Zij nodigt de aanwezigen ook uit om naar de jaarlijkse HAS Food Experience te komen om te zien en beleven waar de studenten van nu mee bezig zijn. 

Foto: projectleider Merel Franken vertelt over de ervaringen met studenten in het project 'Energie uit mest'.

Regio Deal Noordoost Brabant is een smeltkroes van samenwerkingen tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen. In alle projecten zijn onderzoekers en/of studenten actief van onderwijs- en kennisinstellingen van binnen en buiten onze regio. Ze komen van HAS Hogeschool, Jheronimus Academy of Data Science (JADS), Koning Willem 1 College, Eindhoven University of Technology (TU/e) en WUR. Karin van Meer, programmamanager Regio Deal Noordoost Brabant: ‘We merken een grote bereidheid van kennisinstellingen om samen te werken. “

Ervaringen van de studenten 
Enkele HAS studenten vertelden over hun ervaringen met de Regio Deal projecten AgroProeftuin de Peel en Circulaire Verpakkingen Oss. Ook was de winnaar van de eerste HBO Voedselverspillingschallenge aanwezig. Deze challenge was georganiseerd door HAS Hogeschool in samenwerking met de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

 

De studenten ervaren deze projecten als “onderwijs in praktijk”, ze zijn actueel en daarom waardevol. Vooral de openheid van de projectleiders wordt gewaardeerd; zij stellen bijvoorbeeld hun netwerk ter beschikking zodat de studenten nog meer kunnen leren.

 

De inspirerende middag werd afgesloten met een rondleiding langs de verschillende faciliteiten van de HAS, waaronder de proefkeuken en de kas.


Meer over: Regio Deal