Het gaat om opgaven onder andere op gebied van stikstof, water, natuur, landbouw, wonen, energie en klimaat. Dit zijn belangrijke thema’s voor de regio Noordoost-Brabant. De organisatie van het werkbezoek was in handen van AgriFood Capital en RNOB.
Perspectief voor boeren
In de ochtend stond het werkbezoek in het teken van de uitdagingen voor de ruimtelijke inrichting van het buitengebied in onze regio. En hoe de boeren daarbij perspectief te bieden. Veel agrarische ondernemers in onze regio staan namelijk te trappelen om die transitie van het landelijk gebied handen en voeten te geven. Door hun agrarische onderneming te stoppen of kleiner te maken en er andere functies aan toe te voegen, zoals een kinderdagverblijf. Of door juist in te zetten op innovatie.
Maar in de praktijk blijkt het vaak lastig om die stappen daadwerkelijk te zetten. Er blijkt veel onduidelijkheid bij de boeren. Of er komen nieuwe aanvullende maatregelen waardoor geplande investeringen op de tocht komen te staan. Patrick van der Pas uit Heeswijk-Dinther probeert zijn boerenbedrijf al vijf jaar om te vormen tot een bedrijf met zorgwoningen en een B&B. “Ik loop in de procedure steeds vast, omdat niet duidelijk wat er wel en wat niet mag in buitengebied.”
Transitiefonds
De oproep aan LNV is om (meer) ondersteuning te bieden in capaciteit aan regio’s en gemeentes. Daarnaast om het Transitiefonds – om de aanpak van de uitdagingen in landbouw en natuur te stimuleren – voor een bredere groep agrarische ondernemers in te zetten. Nu kunnen daar alleen boeren gebruik van maken met een bedrijf in de directe nabijheid van Natura2000-gebieden. Maar ook buiten deze gebieden is flinke stikstof en natuurwinst te halen. Door het Transitiefonds ook voor boeren buiten de Natura2000-gebieden beschikbaar te maken, ontstaat er letterlijk meer ruimte en grond om mee te puzzelen. Bovendien wordt de drempel verlaagd voor boeren om te innoveren.