De Osse verpakkingssector wil toonaangevend zijn in duurzame verpakkingen. Daarom hebben de gemeente Oss, verpakkingsbedrijven, HAS Hogeschool, foodbedrijven en partijen uit de verpakkingsketen – inclusief reststroomverwerkers – samen de krachten gebundeld in het ‘Innovatieprogramma Circulaire verpakkingen.’ Dit nog relatief jonge innovatieconsortium richt zich op de ontwikkeling van duurzame verpakkingsprocessen en -producten.
In veel keukenkastjes
De verpakkingssector is sterk vertegenwoordigd in Oss. Om een idee te krijgen van de aard en omvang van de industrie: trek een willekeurig keukenkastje in open en de kans is groot dat er een verpakking uit Oss bij zit.
“Al zolang er in onze gemeente voedsel wordt geproduceerd, zijn er bedrijven actief in voedselverpakkingen”, vertelt Cindy Hagenstein, beleidsmedewerker Economie van de gemeente Oss en projectleider van het innovatieprogramma. “Bijna iedere soort verpakking (met uitzondering van glas) in de supermarkt is op de een of andere manier wel terug te leiden naar Oss. De verpakkingssector is in onze gemeente goed voor zo’n 700 banen.”
Sinds 2017 ondersteunt de gemeente verpakkingsbedrijven actief bij het verduurzamen van de sector.
Uitdagingen
De verpakkingsindustrie zoekt steeds naar oplossingen om verpakkingen slimmer en duurzamer te produceren. Daarbij spelen ook wettelijke voorschriften en gebruiksgemak voor de consument een belangrijke rol. “Je kunt verpakkingen van milieuvriendelijkere materialen maken of bijvoorbeeld minder folie gebruiken maar wat betekent dat voor de houdbaarheid van een product?”, aldus Cindy. “Of is het haalbaar om naar minder verschillende soorten verpakkingen te gaan omdat dat beter is voor de recycling? De circulaire wens versus gebruiksgemak. Daar liggen interessante uitdagingen.”
Regio Deal
In 2020 kreeg het Innovatieprogramma ondersteuning vanuit Regio Deal Noordoost Brabant met Cindy als projectleider en aanspreekpunt. Binnen de Regio Deal werden het Innovatieprogramma Circulaire Verpakkingen en Circular Food Center - met projectleider Toine Timmermans - gebundeld tot één Regio Deal project.
Cindy, die een echte verbinder is, ziet hier de voordelen wel van. “Dankzij de Regio Deal kwam er een direct contact tussen ons innovatieprogramma en het Circular Food Center. Daardoor zijn de gemeenten Oss en Meierijstad sterker met elkaar verbonden. Ook is het makkelijker om gebruik te maken van elkaars kennis en kunde, netwerk en faciliteiten op gebied van circulariteit en verspilling.”
Verbinding
Voor Cindy is het duidelijk dat de Regio Deal voor meer verbindingen en betere samenwerking in de regio zorgt. “Door de Regio Deal kwam een aantal verpakkingsbedrijven voor het eerst bij elkaar. Ze kenden elkaar wel maar werkten nog niet samen.”
Ook hebben verschillende andere Regio Deal projecten inmiddels een lijntje naar het Innovatieprogramma. “Het is nog interessanter en leuker om elkaar in de regio op te zoeken. Door de interesse in elkaars projecten, kennisuitwisseling en de korte lijnen kun je elkaar helpen. Zo wordt het voor andere gemeenten veel makkelijker om onze aanpak over te nemen. Maar ook kon ik bijvoorbeeld in mijn zoektocht naar boeren om grondstoffen voor verpakkingen te gaan produceren een heel nieuw netwerk aanboren.”
Samenwerken loont
Voor het Innovatieprogramma Circulaire Verpakkingen is inmiddels een breed draagvlak binnen de gemeente Oss. “Het is mijn droom om met veel meer gemeentes en andere partijen binnen en buiten de regio samen te werken aan circulaire verpakkingen. En om samen EU subsidies binnen te halen voor innovatieve projecten. De Regio Deal bewijst dat samenwerken loont!”
Investeren in talentontwikkeling
Cindy werkt veel én graag samen met studenten van HAS Hogeschool. Elk jaar biedt het Innovatieprogramma Duurzame Verpakkingen ruimte aan zo’n 15-16 afstudeerders van de HAS Hogeschool en aan 20 tweedejaars studenten die de module Duurzaam Verpakken volgen. Er zijn vier afstudeeropdrachten: drie onderzoekstrajecten en de organisatie van de jaarlijkse Dag van de Duurzame Verpakking in Oss. De onderzoekstrajecten variëren van de ontwikkeling van een circulaire verpakking voor een voedingsmiddelenbedrijf tot het opzetten van een monitor om de verduurzaming van de sector te kunnen meten. “Deze studenten zijn de verpakkingsexperts van de toekomst”, aldus Cindy.
8 juni 2022 Dag van de Duurzame verpakking
Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking draait alles om de verpakkingen van de toekomst. Dan worden ook alle afstudeeropdrachten van het Innovatieprogramma Circulaire verpakkingen gepresenteerd. Het evenement wordt georganiseerd door afstuderende HAS’ers.
De Dag van de Duurzame Verpakking is bedoeld voor ondernemers uit de hele verpakkingsketen, incl. ontwerpers, en voor wo/hbo studenten. De eerste keer was online (coronacrisis) en trok een kleine 400 mensen, kleine en grote bedrijven uit heel Nederland waaronder ook Coca Cola, La Place en KLM. Dit jaar vindt de jaarlijkse bijeenkomst plaats op 8 juni a.s. in Dome-X in Oss. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.dagvandeduurzameverpakking.nl.