Smikkelen van eetbaar groen in de praktijk
18 december 2024

Zo'n 10.000 basisschoolleerlingen op 85 scholen in heel Noordoost-Brabant doen dit jaar mee aan ‘Smikkelen van eetbaar groen’, een uniek voedseleducatieprogramma in samenwerking met lokale restaurants, supermarkten en zorginstellingen. De kinderen leren spelenderwijs over gezond eten en ook waar voedsel vandaan komt. Over het belang van eten met de seizoenen, zonder voedsel te verspillen. Onlangs namen twee wethouders een kijkje op een school in hun eigen gemeente om het lesprogramma in de praktijk te ervaren.

delen

KC de Leydraad in Cromvoirt

Eind november ging wethouder Jos den Otter van de gemeente Vught op werkbezoek bij KC de Leydraad in Cromvoirt deze school. Samen met de kinderen bezocht de wethouder restaurant ‘De Oude Herberg’ waar hij in gesprek ging met eigenaars Rob en Vicky Schuurmans. Ook overhandigden de leerlingen een menukaart aan Rob en Vicky met gezonde en duurzame keuzes voor het kindermenu.

 

DTV Nieuws maakte een bijzondere (film)reportage van dit werkbezoek. 

Jos den Otter in gesprek met kinderen van KC de Leydraad

SBO Palet in Boxmeer

Deze maand volgde wethouder Maarten Jilisen van de gemeente Land van Cuijk een les over gezond eten bij SBO Palet in Boxmeer. Na een introductie van het projectteam van  ‘Smikkelen van eetbaar groen’ kregen de kinderen een smaakles en proefden ze allerlei producten waaronder honing, koffie, citroen, ui en appel. 

 

Daarna trok het gezelschap naar verzorgingstehuis Symfonie. De kinderen van Palet gingen er in gesprek met enkele bewoners over eetgewoonten en -gebruiken van vroeger en nu. Alle ouderen gaven aan dat er niet veel keuze was en dat groenten vroeger uit de eigen tuin kwamen. Net als eieren en vlees van ‘eigen bodem’. Een van de bewoners, ‘Leo’ gaf aan wel blij te zijn met het ruime aanbod producten vandaag de dag, ook in het verzorgingstehuis. “Er is zoveel keus tegenwoordig, dat was vroeger niet. Je at wat er in de seizoenen groeide. En je gooide niets weg.”

 

Vanuit Smikkelen van eetbaar groen heeft SBO Palet een teeltplan voor de schooltuin gemaakt. Komend voorjaar planten de kinderen de eerste zaadjes om zelf groenten te leren kweken. 

 

Lees in KlikNieuws Maasdriehoek meer over dit bijzondere werkbezoek. 

Maarten Jilisen in gesprek met twee kinderen van SBO Palet en een bewoner van verzorgingstehuis Symfonie.

Bewustwording

Wethouder Maarten Jilisen is blij dat zoveel scholen In de regio meedoen met Smikkelen van eetbaar groen. “Gezond eten start met bewustwording. Wat deze kinderen nu leren, was vroeger thuis heel gewoon: eten uit je eigen tuin, niet méér eten dan je op kon en niets verspillen. Restjes vonden altijd een nuttige bestemming, zodat niks verloren ging.” 

 

FoodNL

Maarten is actief in FoodNL, de samenwerking van vier voedselregio’s in Nederland. “Voedsel en gezondheid is een belangrijk thema in deze samenwerking", vertelt hij. "Als FoodNL juichen we dit unieke voedseleducatieprogramma daarom van harte toe. Een vergelijkbaar programma voor het voortgezet onderwijs is opgenomen in de nieuwe Regio Deal aanvraag, zodat ook op latere leeftijd 'voedsel en gezondheid'’ onder de aandacht wordt gebracht."

 

De initiatiefnemers van ‘Smikkelen van eetbaar groen’ zijn Jong Leren Eten, Stichting Spoony, IVN Natuureducatie, provincie Noord-Brabant en RNOB. Voor het programma ontwikkelden zij een interactief lespakket en leerden zij kinderen hun eigen groenten te verbouwen in een moestuin of voedselbosje. Smikkelen van eetbaar groen wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.