Pilot Keukenkanjers van start in Uden
23 mei 2022

Met een bezoek aan een lokale aspergeteler trapte groep 7 van Kindcentrum Aventurijn uit Uden deze maand de pilot van het nieuwe voedingseducatieprogramma Keukenkanjers af. Na het bezoek hebben de leerlingen een lekker gerecht gemaakt met zelf geoogste asperges. Zij vonden de les vooral “leuk, lekker en leerzaam” en zeer geslaagd. 

delen

Na de succesvolle Noordoost-Brabantse kookwedstrijd ‘Keukenbazen’ voor kinderen uit groep 7 en 8 wordt nu de vervolgstap gezet naar een schoolprogramma over voedsel: Keukenkanjers. Keukenkanjers is een interactief programma voor basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8. De kinderen bezoeken een lokale teler, nemen deel aan kookworkshops en krijgen theorielessen over voeding. Zo leren kinderen op een leuke en leerzame manier alles over voedsel. 

 

Pilot 

Voor de ontwikkeling van Keukenkanjers hebben overheden, bedrijven, onderwijsinstellingen en voedselexperts uit de regio’s Noordoost Brabant, Foodvalley (West-Gelderland) en Venlo de handen ineen geslagen. Zij hebben de gezamenlijke ambitie om een gevalideerde lesmethode te ontwikkelen en die onderdeel te maken van het curriculum van basisscholen in heel Nederland. 

 

Maar zover is het nog niet. Deze maand is een pilot van het nieuwe lesprogramma gestart in vijf gemeenten waaronder Meierijstad en Land van Cuijk. Op basis van de resultaten zullen het programma en de organisatie erachter worden geoptimaliseerd. 

Gezonde generatie

Kees van Rooij, voorzitter van de Stichting Keukenkanjers, is blij met de gezette stappen. “Het belang van voedingseducatie lijkt me overduidelijk. Samen voor een gezonde generatie. Ik ben er trots op dat we elkaar in onze regio hebben gevonden en hoop dat dit de opmaat is voor verdere samenwerking.” 

Het bestuur van de Stichting Keukenkanjers bestaat verder uit Jan Klerken (Ambassador Scelta Mushrooms en founding father van Stichting Kids University for Cooking), Corné van Asten (directeur zorggroep Syntein en voorzitter Stichting Smaakcentrum) en Aernout van der Does (Directeur Banking for Food, Rabobank).

Ervaringen gebundeld

Het programma van Keukenkanjers is niet helemaal nieuw. De drijvende krachten zijn partijen die al langer actief zijn op het gebied van voedingseducatie, namelijk Stichting Kids University for Cooking (Venlo), Stichting Smaakcentrum (Cuijk) en Smaaklessen van de Wageningen University & Research (WUR). Zij brengen hun programma’s en expertise samen en ontwikkelen een format dat niet alleen voorziet in een inhoudelijk lesprogramma, maar dat ook gericht is op een goede organisatie en praktische uitvoering. Een uitgebreid handboek en toolkit moeten het mogelijk gaan maken om in iedere willekeurige Nederlandse gemeente op een wetenschappelijk onderbouwde manier les te geven over gezonde voeding. Naast deze uitvoerende partijen werkt en denkt een grote groep organisaties op het gebied van voeding en gezondheid mee aan de ontwikkeling van Keukenkanjers. 

Betrokkenheid Noordoost-Brabant 

De kopgroep Voeding en Gezondheid van RNOB heeft gestimuleerd dat Keukenkanjers opgezet wordt als een schoolprogramma. FoodNL, de samenwerking tussen AgriFood Capital, Greenport Venlo en Regio Foodvalley, promoot Keukenkanjers bij de Europese Unie. Daarnaast helpt FoodNL om zoveel mogelijk uitvoeringspartners enthousiast te maken om mee te doen. Via Regio Deal Noordoost Brabant zijn het Rijk en de provincie Noord Brabant ook bij Keukenkanjers betrokken.