In Smikkelen van eetbaar groen gaan de kinderen actief aan de slag met verschillende projecten in de klas en daarbuiten. Hiervoor is een interactief lespakket ontwikkeld. De kinderen leren wat gezonde, eerlijke én duurzame keuzes zijn én brengen de nieuwe kennis ook direct in praktijk. Ze leren namelijk ook voedselbosjes en moestuintjes aanleggen op school.
Voedselleefomgeving
Naast de activiteiten in en rond de klas, worden de kinderen via ervaringsgerichte lessen betrokken bij de voedselleefomgeving. Hiervoor worden activiteiten georganiseerd bij boeren, plaatselijke supermarkten, restaurants, zorginstellingen en groenteboeren, waaronder zelf menukaarten en posters maken en ophangen. De kinderen ontwikkelen bijvoorbeeld een waterpromotiecampagne voor in sportkantines en ze interviewen de chef-kok van een lokaal restaurant over de kwaliteit van het kindermenu.
De deelnemende scholen en bedrijven leveren op deze manier een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een gezonde en duurzame generatie, die weet waar voedsel vandaan komt en die bewuste keuzes kan maken.
Deze combinatie van leren en doen versterkt de voedselvaardigheden en de bewustwording van gezond en duurzaam eten. Maarten: "Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Maar zo’n programma lukt natuurlijk alleen als je met elkaar samenwerkt. De samenwerking op deze schaal, ook met ondernemers, is uniek voor Nederland. Ik ben er trots op hoe we dit in onze regio doen en ik hoop dat andere regio’s dit mooie voorbeeld gaan volgen.”
Financiële ondersteuning
Scholen in Noordoost-Brabant kunnen met financiële ondersteuning en praktische begeleiding krijgen door een moestuincoach voor moestuinieren of een educatief voedselbosje. Heeft u contact met scholen? Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden van dit traject is hier te vinden.
De initiatiefnemers van Smikkelen van eetbaar groen zijn Jong Leren Eten, Stichting Spoony, IVN Natuureducatie, provincie Noord-Brabant en RNOB. Smikkelen van eetbaar groen wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.
Genomineerd voor de Gezonde Innovatie Awards 2024
Dat het zo’n bijzonder project is, is ook andere partijen opgevallen. Smikkelen van eetbaar groen is namelijk genomineerd voor de Gezonde Innovatie Awards 2024, een initiatief van FoodPersonality en Foodlog. Het is dé complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Stemmen kan tot en met zondag 3 november a.s. op www.gezondeinnovatie.com.