Het lesprogramma is klaar voor de volgende fase van de ontwikkeling naar - uiteindelijk - een gevalideerde lesmethode.
Voedselvaardig
‘Een gezonde toekomst begint met kennis over gezonde voeding’. Vanuit die gedachte hebben verschillende partijen uit de regio’s Noordoost-Brabant, FoodValley en (Greenport) Venlo de handen ineen geslagen om kinderen ‘voedselvaardig’ te maken. Het resultaat is Keukenkanjers, een interactief educatieprogramma waarin kinderen een lokale teler bezoeken, en kookworkshops en theorielessen krijgen over gezonde voeding.
Regionale uitrol
Na een geslaagde pilot, openen de drie deelnemende regio’s nu de deuren voor nieuwe Keukenkanjer-locaties. Het projectbureau van Keukenkanjers nodigt daarom belangstellende partijen uit om zich te melden voor de verdere uitrol van het lesprogramma. Dat kan bijvoorbeeld (iemand van) een gemeente, een scholenkoepel of een andere bevlogen foodprofessional zijn. De initiatiefnemers krijgen hiervoor alle benodigde tools én begeleiding van het projectbureau.
Na de regionaal uitrol zal Keukenkanjers landelijk worden uitgerold. Het is de ambitie van Keukenkanjers om een lesmethode te ontwikkelen die onderdeel wordt van het curriculum van basisscholen in heel Nederland.
Bewustwording
Suzanne Bisschops van Kokkerelli: ‘Dat stuk bewustwording, als je dat in de leeftijd van 8 tot 12 op een belevende manier mag ervaren, dan raak je dart voor de rest van je leven niet meer kwijt.” Ook leraar Bart van der Sterren van basisschool De Ezelsbrug is enthousiast:
“In de klas kun je van alles vertellen over paprika’s en groeiprocessen maar als je het in het echt ziet, dat is fantastisch!”.