Onlangs werd het kabinetsstandpunt 'Bereikbaarheid op Peil' geformuleerd. Dit gaat om verbetering van de bereikbaarheid van basisvoorzieningen, zoals werk, huisarts en school. In deze nieuwe aanpak maken lokale en provinciale overheden en diverse departementen van het Rijk samen meer werk van alle beleidsterreinen die van invloed zijn op bereikbaarheid: mobiliteit, ruimtelijke ordening en voorzieningen.
Goede bereikbaarheid is een voorwaarde voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Maar hoewel Nederland een van de beste infrastructuurnetwerken van de wereld heeft, zijn belangrijke voorzieningen helaas nog niet voor iedereen en overal goed bereikbaar. Om de bereikbaarheid te verbeteren, is het belangrijk om eerst inzicht te hebben in het reisgedrag van inwoners. Daarom onderzocht het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met welk vervoermiddel mensen het liefst reizen en hoeveel tijd zij onderweg willen zijn naar bijvoorbeeld ziekenhuizen, winkels en werk.
Analyse Noordoost-Brabant als voorbeeld
Niet alleen de reistijd is belangrijk bij het beoordelen van de bereikbaarheid, oordeelt het Kabinet. De toegankelijkheid van het vervoer, de kosten en het comfort voor de verschillende doelgroepen zijn net zo belangrijk. Als voorbeeld noemt het Kabinet het onderzoek naar de bereikbaarheid van kleine kernen dat vorig jaar in opdracht van RNOB is uitgevoerd. “Uit dat onderzoek kunnen we inspiratie opdoen voor de opzet van de integrale bereikbaarheidsanalyses in de regio’s.”
Investeren in bereikbaarheid
"De verwijzing naar ons onderzoek door het Kabinet is een mooie erkenning voor de benadering waar we als regionale samenwerking in geloven," zeggen Antoinette Maas en Jan van Burgsteden, bestuurlijke trekkers van het regionale onderzoek. "Dit onderstreept het belang van kwalitatief onderzoek om alle facetten van vervoersarmoede inzichtelijk te maken.”
Wanneer belangrijke voorzieningen zoals scholen, winkels, huisartsen en werk moeilijk bereikbaar zijn, kunnen inwoners besluiten te verhuizen naar gebieden waar deze faciliteiten wel goed toegankelijk zijn. Dit kan leiden tot een kettingreactie: minder gebruik van lokale voorzieningen kan ertoe leiden dat deze uiteindelijk verdwijnen, waardoor de aantrekkelijkheid van een dorp of wijk verder afneemt en nog meer mensen vertrekken. “Zo’n kettingreactie moet je doorbreken. Daarom is het noodzakelijk om actief te investeren in de bereikbaarheid en instandhouding van voorzieningen en dorpen. Zo versterken we de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van onze regio. Of, zoals we in onze nieuwe Regio Deal zeggen: ’t Goeie Leven."