Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en de wethouders en andere betrokkenen van de overige gemeenten waren digitaal bij de ondertekening aanwezig. De gemeenten die ondertekenden waren Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Heusden, Landerd, Meierijstad, Mill en Sint Hubert, Oss, Sint Michielsgestel en Vught. Bernheze, ’s-Hertogenbosch, Sint-Anthonis en Uden deden dat al eerder.
Trots om als Regio te tekenen
Schone lucht is van levensbelang voor iedereen. Dat onderschreef ook Johan van der Schoot van gemeente Oss in zijn introductie. Hij is de bestuurlijke trekker van deze regionale ondertekening. “En hoewel er sinds 1990 al veel positiefs gebeurd is op het gebied van luchtkwaliteit, moet er nog een hoop gebeuren. En het belangrijkste is dat we dat samen doen. Omdat luchtkwaliteit zich niet aan landelijke of regionale grenzen houdt, is het daarom extra goed om dit samen als regio op te pakken. Daarom zijn wij ook blij en trots dat we als regio Noordoost-Brabant het Schone Lucht Akkoord ondertekenen.”
Gezondheid is één van de belangrijkste speerpunten in het Schone Lucht Akkoord. "Juist daarom is het zo goed dat de gemeenten uit deze regio zich collectief bij het Schone Lucht Akkoord aansluiten", vervolgt Stientje. "Ik wil bij deze dan ook een groot compliment naar de regio Noordoost-Brabant uitdragen.”
Ankermeetpunt
Sint-Anthonis is een van de gemeenten die het Schone Lucht Akkoord eerder ondertekende. Huub Bellemakers, wethouder van deze gemeente, onthulde trots dat de regio een anker meetpunt van het RIVM heeft binnengehaald. “Het is fijn dat dit zo kort volgt op het aansluiten van Noordoost-Brabant als regio bij het Schone Lucht Akkoord. We merken een groot draagvlak in de regio en we zien allen een doel voor ons om een permanente verbetering van de luchtkwaliteit te realiseren. Gezondheidswinst is hierin de beste en meest betrouwbare graadmeter.” Meten is weten. De luchtkwaliteit wordt in Sint-Anthonis onder andere gemeten door sensoren. “Op dit moment loopt in de gemeente een pilot met sensoren die de luchtkwaliteit meten”, vertelt Bellemakers. “Dankzij het ankermeetpunt van het RIVM krijgen we nóg meer data.”
Transparantie en voldoende tijd
Voorafgaand aan de officiële ondertekening vroeg Johan van der Schoot aan de staatssecretaris: “Hoe betrek je mensen eerlijk en open en hoe kunnen we onrust hieromtrent goed managen?” Van Veldhoven gaf hierbij aan: “Ik geloof in transparantie van politieke besluitvorming, mensen meenemen, het openbaar maken van data en aan de burgers duidelijk maken dat niet alles morgen opgelost moet en kan zijn. We zullen hier met zijn allen aan moeten werken om het gewenste resultaat te behalen. De ondertekening van Noordoost-Brabant sluit hierbij uitstekend aan.”
Bekijk hier het verslag en filmpje van DTV Oss