Fijnstof meten
In ‘s-Hertogenbosch wil inwonerswerkgroep A59-Oost inzicht in de invloed van de A59 op fijnstof dichtbij en verderop in de woonwijk. Daarvoor wordt samengewerkt met HAS-studenten die de luchtkwaliteit in de woonwijken gaan onderzoeken. Samen met de gemeente bepaalt de provincie de precieze locatie van het tijdelijke meetstation. De metingen starten begin januari en duren een half jaar. Of langer als dat nodig is. Daarna gaan de meetstations naar twee volgende locaties. Zo maken de meetstations een tour door heel Brabant.
Veel belangstelling
Gemeenten, inwoners en leden van Provinciale Staten konden een aanvraag indienen om de mobiele stations een locatie naar keuze te plaatsen. Daar was veel belangstelling voor: er waren 14 aanvragen van inwoners en inwonersgroepen en 18 van gemeenten.
Mike van der Geld, wethouder ’s-Hertogenbosch, is erg blij met de aandacht voor luchtkwaliteit en het Schone Lucht Akkoord. “Deze plaatsing gaat verder dan alleen het meten van de luchtkwaliteit door de provincie. Door daarnaast ook drie eigen fijnstofmeters in te zetten, proberen we een breder beeld te krijgen van de luchtkwaliteit in de omgeving van deze rijksweg. Dat doen we samen met studenten van Avans Hogeschool of HAS Hogeschool. We zien de resultaten met belangstelling tegemoet.”
Ook een vast meetstation
Naast de mobiele meetstations komt er ook een vast luchtmeetstation in Noordoost-Brabant. Dit meetstation komt in landelijk gebied in de regio Den Bosch-Oss-Veghel en zal worden beheerd door het RIVM. Hierover hebben de gemeenten in RNOB, de provincie en het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat afspraken gemaakt in het Schone Lucht Akkoord. Noordoost-Brabant was de eerste regio in Nederland die zich bij dit akkoord aansloot.