840.000 euro voor bedrijventerreinen in Noordoost-Brabant
20 september 2024

De regio Noordoost-Brabant krijgt ruim 8 ton subsidie om bedrijventerreinen duurzaam en klaar voor de toekomst te maken. Dat geld is afkomstig van de provincie Noord-Brabant die meer dan 3,3 miljoen euro subsidie van het rijk krijgt om bedrijventerreinen in Brabant te versterken. Het subsidieprogramma loopt tot mei 2027 en helpt bedrijven om beter samen te werken bij het verduurzamen.

delen

Versterken organisatiegraad

De subsidie van de provincie wordt verdeeld over vier Brabantse regio’s. Elke regio ontwikkelt een eigen aanpak en een plan. Zo maken zij optimaal gebruik van regionale kansen, kennis, netwerken en bestaande initiatieven.

 

De subsidie is bedoeld om de organisatiegraad van bedrijventerreinen te versterken. Dit betekent dat bedrijven beter met elkaar gaan samenwerken om hun terreinen te onderhouden, beheren en vooral verduurzamen. Bijvoorbeeld om samen te werken aan energie-oplossingen, vergroening of het circulair gebruiken van reststromen. In totaal gaat het om 104 bedrijventerreinen in heel Brabant.

 

30 bedrijventerreinen in Noordoost-Brabant

Dankzij de provinciale subsidie kunnen in Noordoost-Brabant 30 bedrijventerreinen worden versterkt. De subsidie is vooral bedoeld voor aanjagers die bedrijven gaan ondersteunen en helpen bij het opzetten of verbeteren van de samenwerking. Een deel van de subsidie is bestemd voor kennisdeling tussen de aanjagers, de regio’s en rijk. Hierbij worden onder meer ervaringen met de Grote Oogst terreinen gedeeld. 

”De gemeenten van Noordoost-Brabant gaan voor een toekomstbestendig ondernemingsklimaat”, aldus Jan Goijaarts, bestuurlijk trekker Bedrijvennet en voorzitter van het Portefeuillehoudersoverleg Economie van RNOB. “Vooral een duurzame energievoorziening staat daarin voorop, maar ook omgaan met hittestress en het voorkomen van ‘natte voeten’. Het verder organiseren van ondernemers hierop is daarom een goede impuls, waar we graag gebruik van maken.” 

Het belang van bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor de regionale economie en werkgelegenheid. De vele bedrijven die hier gevestigd zijn, zorgen voor banen en inkomsten in de regio. In Brabant komt 38% van de werkgelegenheid en 45% van het regionale inkomen van bedrijventerreinen. Het verduurzamen van deze terreinen is nodig voor een schonere en veiligere toekomst voor iedereen. En helpt bij het tegengaan van klimaatverandering.