“We zijn pas echt tevreden wanneer er voedselonderwijs op alle basisscholen in heel Nederland is”, zegt Kees van Rooij, voorzitter van FoodNL en trekker van de kopgroep Voeding en gezondheid Regio Noordoost Brabant.
Gebaseerd op beproefde concepten
De regio’s gaan samen met bedrijven en andere partijen uit de voedselbranche een onderwijsmodule over voedsel ontwikkelen. Gestreefd wordt naar een gevalideerde lesmethode die uiteindelijk erkend wordt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De naam is al bekend: “Keukenkanjers”. Het voedselonderwijs is voor de kinderen in de groepen 5 t/m 8 van de basisschool. Tijdens de lessen komen vragen als “Hoe komen de wortels, spruitjes en karbonaadjes op mijn bord? En hoe zorg ik ervoor dat er geen eten in de vuilnisbak verdwijnt?” Ook gaan de kinderen zelf koken.
Keukenkanjers is gebaseerd op beproefde concepten uit de drie regio’s waaronder het Smaakcentrum in Cuijk, Kokkerelli in regio's Venlo en Ede-Wageningen en het Noordoost-Brabantse Keukenbazen. Op de achtergrond wordt al hard gewerkt aan een pilot die op verschillende basisscholen zal worden gehouden.
Niet vroeg genoeg
“Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met leren om de juiste keuzes te maken bij het kopen en eten van voedsel. Keuzes die een positief effect hebben op je gezondheid maar ook op natuur en milieu. Daarom is het goed dat kinderen zich van jongs af aan bewust zijn van die verantwoorde keuzes. Door te weten hoe producten op je bord komen, krijg je ook meer waardering voor wat je eet”, aldus de bestuurders. Met de intentieovereenkomst onderstrepen ze het belang van goed voedselonderwijs op de basisschool. Het voedseleducatieplan wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.
FoodNL
FoodNL is de werknaam van de samenwerking van AgriFood Capital/Regio Noordoost Brabant, Greenport Venlo en Regio Foodvalley in Brussel. In FoodNL vormen de drie voedselregio’s samen een sterke coalitie om vanuit Nederland in Europa beter op te komen voor regionale en economische belangen.