Uniek
Samen met melkveehouderij Smits in de gemeente Oss onderzoekt DLV Advies hoe het gebruik van algen als voedingsadditief mogelijk kan bijdragen aan het verlagen van de ammoniakemissie uit stallen. Projectleider Hank Koeslag, beleidsmedewerker agrarische zaken bij de gemeente Oss, vertelt: "Wat dit project uniek maakt, is dat we ‘real-time’ de ammoniakuitstoot met sensoren meten, zowel binnen als buiten de stal. Hiermee kunnen we heel nauwkeurig zien wat er gebeurt. Het idee is dat algen via het drinkwater niet alleen de ammoniakuitstoot reduceren, maar ook andere voordelen opleveren, zoals een betere diergezondheid en minder geur van mest."
Het experiment bestaat uit meerdere fasen. Tijdens de eerste metingen, waarin het algenadditief werd toegepast, bleef de ammoniakuitstoot gemiddeld onder het vergunningplafond. "Dat is een goed teken," vervolgt Hank. "Maar we moeten zorgvuldig onderzoeken of deze resultaten echt aan de algen zijn toe te schrijven. Daarom meten we nu verder zonder het additief en brengen we andere bedrijfsspecifieke factoren in kaart."
Belang van praktijkonderzoek
Zelfs als de toevoeging van algen niet direct het verwachte effect heeft, heeft het onderzoek al interessante inzichten opgedaan. Leonie de Jong, projectaccountmanager bij DLV advies, licht het belang van het onderzoek toe. "Het is een pilot maar we zien nu al dat bepaalde managementmaatregelen een grote invloed kunnen hebben op de uitstoot. Deze bevindingen verdienen zeker vervolgonderzoek. Willen we naar een toekomstbestendige veehouderij dan is praktijkonderzoek belangrijk om nieuwe dingen in de praktijk te testen. Mooi dat de Regio Deal dit ondersteunt.”
Het toevoegen van algen aan voer voor melkvee kan positieve effecten hebben hebben op diergezondheid, luchtkwaliteit, klimaatverandering en het verdienmodel van melkveehouders.
Breder perspectief
Het algen-project bouwt voort op het eerdere Regio Deal-project ‘Direct energie uit mest’, waarin de rol van mestverwerking werd onderzocht. Nu wordt, met dezelfde veehouder van toen, gekeken naar de bredere voordelen van algen als voedingsadditief. Want algen kunnen niet alleen bijdragen aan diergezondheid en minder geuroverlast, maar ook helpen bij het tegengaan van klimaatverandering. Bovendien zorgen gezonde dieren voor betere producten zoals melk en vlees, wat boeren een concurrentievoordeel geeft.
'Algen als voedingsadditief voor melkvee' wordt deze maand afgerond. De resultaten zullen niet alleen richting geven aan het gebruik van algen in de melkveehouderij, maar mogelijk ook inspireren tot nieuwe manieren om de veehouderij toekomstbestendig te maken. “Als deze proef aantoont dat algen echt iets kunnen betekenen voor boer, dier en milieu, kunnen we een solide basis leggen voor grootschaliger onderzoek,” sluit Hank af.